"Soomusmanöövervõimekuse aluseks on tankid ja ilma tankideta sellise võimekuse olemasolust rääkida ei saa. Ilma tankideta on CV90 samasugune transpordivahend nagu juba praegu olemasolevad PASI-d või veoautod – võitlejad peavad ikkagi võitlema jalgsi. Aga avamaastikul ei saa jalavägi ilma tankideta võidelda," ütles Kunnas Delfile.

Kunnas selgitas, et soomukeid on kahte sorti – jalaväe lahingumasinatel on 30-40-millimeetrine tornikahur, soomustransportööridel on reeglina kuulipilduja ja nõrgem soomus ning sellised on ka meie praegused PASI-d.

"Vastase tankidele pole aga vahet, kumb vastu tuleb. CV90 vastu pole mul midagi, aga neid pole mõtet hankida ilma tankideta. Praegune on poolik lahendus," leiab Kunnas.

Reservkolonelleitnant arvab ka, et ilmselt on jalaväe lahingumasinad ostetud osaliselt ka välismissioonidel kasutamiseks – Afganistanis või Kesk-Aafrika Vabariigis vastastel tanke pole, seal nad on efektiivsed.

"Kui aga rääkida võimalusest, et lääneliitlased hakkavad vajaduse tekkides meie vägesid tankidega täiendama, siis selleks kulub märksa rohkem aega kui mõni päev või nädal," lisas Kunnas.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et Eesti kavatseb osta elukutselisele Scoutspataljonile kokku 44 lahingumasinat.

Eesti kaitseväele hangitavate masinate näol on tegemist Rootsis Hollandi maaväe tarvis väljatöötatud Combat Vehicle 90 (CV90) perekonna jalaväe lahingumasinatega CV9035NL (kahuri kaliiber 35 mm, NL tähistab Hollandi jaoks tehtut – toim.). Tootja on BAE Systems Hägglunds AB. CV90 võeti relvastusse 1990-ndate keskel.

Hollandi kaitsevägi võttis kaks CV9035NL-i relvastusest maha ja pani ühe neist müüki. Eesti kavatseb osta 44 jalaväe lahingumasinat ja peale nende veel toetusmasinaid. Masinal on tugev soomuskaitse, mis vastab NATO standardile, ja see on relvastud 35 mm Bushmaster III kahuriga, mille moodne sihtimissüsteem lubab hävitada sihtmärke käigult.