Eeloleval sügisel täituvad Balti riigid ning Poola NATO mundrimeestega, läbi viiakse sõjaolukorra kiirreageerimisõppus. Novembris toimuva õppuse Steadfast Jazz 2013 raames mängitakse läbi sõjaolukord, kus Balti riike tabab sõjaline rünne. Olukorda saadetakse stabiliseerima NATO kiirreageerimisüksus NRF, mis jääb ootama lisavägede saabumist.

Iraagis teeninud erukolonelleitnant Leo Kunnas leiab, et NATO kiirreageerimisõppus on suuresti mõjutatud septembris toimuvale Venemaa ja Valgevene korraldatud suurõppusest Zapad 2013.

"Kui NATO Venemaa suurõppustele samaga ei vastaks, jätaks see alliansist nõrga ja liikmesriikidest hoolimatu mulje," põhjendab Kunnas Delfile tulevase suurõppuse võimalikke tagamaid.

Kuigi Kunnas ei pea hirmu Eesti ja Venemaa vahelisest sõjaolukorrast ülemäära põhjendatuks, nendib ta, et tulevik on ettearvamatu ja sõjaolukorrad võivad tekkida ootamatult.

"Sõjaolukordi ei saa kunagi jätta juhuse hooleks, seda teab väga hästi ka NATO, olles valmis kõigeks," räägib Kunnas.

Sõjaolukorra kiirreageerimisõppuse tegevus toimub Leedu ja Poola pinnal. Eestis jääb sõjaline tegevus staabiruumidesse ning tavakodanikele suuresti märkamatuks.