Küsimus, kus ja kuidas tohib drooni ehk mehitamata õhusõidukit lennutada, kerkis päevakorda, kui laulupeo ajal lendas inimeste peade kohal erinevatel hetkedel lausa neli drooni, mille lennutajail luba puudus. Nende eesmärk oli rahvapeost parim foto- ja videojäädvustus saada. Üks droonipilootidest rääkis ise hiljem, et droon kujutab endast märkimisväärset ohtu nii lennuliiklusele kui inimeste tervisele ja droonilennutamise kõik regulatsioonid tuleks üle vaadata.

Hetkel ei pea aga iga lennusessiooni pärast luba taotlema. "Drooni lennutamiseks loa taotlemise vajadus sõltub sellest, kus drooni lennutatakse. Loa andmisel või selle andmisest keeldumisel lähtutakse eelkõige lennuohutusest ning see sõltub peamiselt lennuliikluse olukorrast. Lennuamet käsitleb igat saabunud taotlust eraldi ning teeb otsused loa väljastamise kohta lennutamise spetsiifikast ja tegevusest sõltuvalt," selgitas lennuameti lennuliiklusteeninduse ja lennuväljade osakonna spetsialist Kea Toi.

Toi kinnitas, et kontrollimata õhuruumis võib droone lennutada ilma kooskõlastuseta kuni 150 meetri kõrgusele, kõik sellest kõrgemale ulatuvad lennud tuleb aga lennuametiga kooskõlastada. Samuti näiteks Tallinna ja Tartu lähialades on droonilennutamiseks kindlasti luba vaja. Eraldi nõuded kehtivad keelu- piirangu- ja ohualades, näiteks ürituste ja rahvakogunemiste kohal lennutamine vajab igal juhul kokkulepet kohaliku omavalitsuse või ürituse korraldajaga.

Uued nõuded töötatakse välja

Kooskõlastust vajavatest droonilendudest tuleb lisaks teatada ette lausa vähemalt seitse kuni kümme päeva, et lennuamet jõuaks välja anda NOTAM-i (Notice to Airmen) ehk teavitada lennukipiloote. "Nimetatud nõuetega peavad droonide lennutajad arvestama, vastasel korral tuleb leida teised vahendid sündmuste jäädvustamiseks," märkis Toi.

Toi lisas, et droonilennutamisega seotud küsimused on hetkel päevakorras nii lennuametis, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis kui Euroopa Lennundusohutusametis ja Euroopa komisjonis. "Siseriiklikult on käsil määruse koostamine, millega sätestatakse täpsemad nõuded droonide lennutegevuse ja tehnilise seisundi kohta," ütles ta.

Ametlikke teateid droonidega juhtunud õnnetustest lennuametile laekunud ei ole, küll aga kinnitas Toi, et sotsiaalmeedias levinud intsidentidest ollakse teadlikud. Samuti leiab lennuamet, et droonilennutajate enda välja pakutud arendustegevus on igati tervitatav.