Konverentsi avapaneelis “Uus normaalsus: Lääne lõpp?” osaleb LMK patroon president Toomas Hendrik Ilves koos Euroopa Komisjoni esimese asepresidendi Frans Timmermansi ja Prantsuse Euroministri Harlem Désiriga.

Ebakindla rahvusvahelise olukorra taustal arutavad poliitikategijad ja analüütikud muu hulgas teemasid nagu põgenikekriis, mis ei ähvarda üksnes rebida puruks Euroopa Liitu vaid ka liikmesriike endid. Universaalsed liberaalsed väärtused, mis on Lääne demokraatiate nurgakiviks, on ühtäkki saanud külge hinnasildi, mida kõik valitsused ei ole valmis maksma. Kuidas võidelda massirände põhjustega ja kindlustada Euroopa piirid? Kuidas aidata piiririikidel põgenike sissevooluga toime tulla ja jagada vastuvõtvate riikide vahel koormat? Need küsimused nõuavad nii mõistust kui tundlikkust paneelilt, milles osalevad Frans Timmermans, Eesti välisminister Marina Kaljurand, Makedoonia välisminister Nikola Poposki ja Saksa Ida-Euroopa Uuringute Ühingu president Ruprecht Polenz.

Kui Wales’i tippkohtumine suunas NATO fookuse tagasi territoriaalkaitsele, siis Varsssavi peab otsustama praktilise tegevuse üle. Piiririigid ootavad märgatavat üksuste kohalolekut, mis tagaks heidutuse ja sõjalise võimekuse Venemaa võimaliku rünnaku puhul. Teised leiavad, et see läheks vastuollu NATO-Venemaa kokkuleppega. Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist, NATO asepeasekretär Alexander Vershbow, Prantsuse kaitseministeeriumi kaitsepoliitika direktor Philippe Errera ja Poola välisminister Witold Waszczykowski arutlevad, millised võimalused on NATO otsustajatel, et neid vastakaid seisukohti lepitada.

Euroopa tuleviku üle arutavad endine Poola välisminister ja Harvardi Ülikooli vanemteadur Radosław Sikorski, Venemaa Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu direktor Andrey Kortunov, Liberaalse Strateegia Keskuse esimees Ivan Krastev ja Euroopa Nõukogu presidendi välispoliitika nõunik Riina Kionka.

McCain Instituut korraldab paneeldiskussiooni USA presidendivalimiste teemal, milles saavad sõna Atlandi Nõukogu vanemteadurid Ian Brzezinski ja Daniel Vajdich, Blue Star Strategies asutaja Sally Painter ja Trumani Rahvusliku Julgeoleku projekti poliitikadirektor Leigh O’Neill. Paneeli juhib McCain Instituudi tegevdirektor Kurt Volker.

Konverentsi ametliku avapäeva eel, 12. mail toimub LMK väljasõit Narva, et Narva kolledžis koos kohalike ekspertidega uurida, “mida kardab Narva". Euroopa Liidu ja Venemaa vaheliste suhete pingestumine pärast sündmusi Ukrainas 2014. aastal on tekitanud elavaid arutelusid kahe geopoliitilise jõu kokkupuutealal elavate kogukondade stabiilsusest ja hingeseisundist. Julgeoleku- ja välispoliitika ringkondades on jätkuvalt suur huvi Venemaa infokanalite mõju vastu narvalastele. Mida arvavad pingestunud olukorrast narvalased ise? Diskussioonis Narva Kolledžis osalevad selle direktor Kristina Kallas, narvalanna Maria Ossipovskaja, USA Atlandi Nõukogu teadur Ben Nimmo ja Hudsoni Instituudi Venemaa analüütik Andrei Piontkovski. Vestlust modereerib analüütik ja endine CNNi Moskva büroo juht Jill Dougherty.

Täpsema päevakavaga saate end kursis hoida Lennart Meri Konverentsi kodulehel. Konverents algab 13. mai õhtul kell 17 ning lõpeb 15. mai lõuna ajal. Toimumiskoht on Radisson Blu Sky hotell Tallinna kesklinnas. Töökeel on inglise keel. Konverentsi videoülekannet saab jälgida LMC kodulehel.

Kümnenda Lennart Meri Konverentsi programmi paneb kokku konverentsi direktor Riina Kaljurand.