Veterinaar- ja toiduameti loomatervishoiu büroo juhataja Ardo Pakkoneni sõnul on võimalik kasse-koeri harvem vaktsineerima hakata tänu viimastel aastatel igal kevadel ja sügisel toimunud marutaudivastasele kampaaniale, mistõttu see ühtmoodi nii inimesele kui ka koduloomadele ohtlik tõbi on Eestist peaaegu kadunud, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Metsloomade suukaudse vaktsineerimise abil oleme jõudnud niikaugele, et koduloomade sagedasemaks vaktsineerimiseks puudub vajadus,” selgitas Pakkonen, miks nüüdsest näeb riik ette kasside-koerte marutaudivastaseks vaktsineerimiseks ühe kaitsesüsti kahe aasta järel. Siis kui ühel aastal on koera või kassi vaktsineeritud, võib järgmisel aastal süstimise vahele jätta.

Pakkoneni sõnul on selline vaktsineerimissagedus piisav, sest nii kaua peaks pärast süstimist kestma loomade immuun­sus marutõve suhtes: „Loomulikult ei tähenda see seda, et inimesed oma kasse ja koeri igal aastal vaktsineerida ei tohi, kui nad seda ise vajalikuks peavad.“ 

Kui jätta kõrvale eelmise aasta suvel registreeritud kolm marutaudijuhtumit vahetult Eesti-Vene maismaapiiri lähistel, oli viimane nakatumine meie mail 2008. aasta märtsis. Kuigi vaktsiinipalade külvamisega on õnnestunud marutaud Eestist välja juurida, on see oma jälje jätnud looduslikule tasakaalule — arvatakse, et just vaktsiini tõttu hakkas rebaste ja kährikute arvukus hüppeliselt tõus­ma.