Ajakirjaniku sõnul on Leedu konservatiivide pikaaegne juht Vytautas Landsbergis veendunud, et osa Leedu julgeolekuasutuse VSD ning Leedu välisministeeriumi ametnikke proovisid mõjutada 2006. aastal surnud julgeolekutöötaja surma uurimist ning algatasid surnud mehe vastu laimukampaania. Üheks selliseks kõrgeks ametnikuks peab Landsbergis Eesti presidendilt aumärgi saavat Dainius Dabašinskast.

Ajakirjaniku väitel algas kõik 2006 aastal, kui Valgevenes suri ebaselgetel asjaoludel Leedu julgeolekutöötaja, tollane diplomaat Vytautas Pociunas.

Peale seda hakati VSD-lt nõudma vastust surnud julgeolekutöötaja juhtumi kohta, kuid kui VSD neid anda ei suutnud, moodustati Leedu parlamendis erikomisjon VSD operatsioonide uurimiseks ning komisjoni vedajaks said konservatiivid. Konservatiivide juht Vytautas Landsbergis on nüüd peale komisjoni mõningast uurimist hakanud süüdistama kõrgeid ametnikke julgeolekutöötajaga seotud afääris.

Leedu taasiseseisvumisjärgne esimene juht ja Euroopa Parlamendi liige Vytautas Landsbergis on väljendanud jahmatust, et Eesti annab endisele Leedu julgeolekuagendile ja Leedu parlamendi asespiikri nõustajale Dainius Dabašinskasele teenetemärgi.

Landsbergise hinnangul oleks Dabašinskas tulnud eemaldada juba ammu Leedule oluliste otsuste langetamise juurest. Ta toonitas, et on vaja teha kindlaks, kes pakkus välja Dabašinskasele teenetemärgi andmise.