Vahtre lühike eelnõu tühistab riigikogu liikmete ametipalga, pensioni ja muude sotsiaalsete garantiide seaduse üheksanda paragrahvi, mis ütleb, et riigikogu liikmele makstakse igal kuul maksuvabalt esinduskuludeks 20 protsenti ametipalgast.

“Minu kindla veendumuse kohaselt tuleb see reliktne veider tasu lihtsalt ilma liigse, vabandage väljendust, mulata ära kaotada, siis saab selgeks, kas praegusest riigikogust üldsegi millekski asja on,” põhjendas Vahtre eelnõu algatamist.

Eelmisel nädalal esitasid ka Rahvaliit ja Mõõdukad sama esindustasu kaotavad eelnõud. Lisaks soovivad Mõõdukad kaotada väljastpoolt Tallinna pärinevate saadikute päevaraha ning 5000 krooni suuruse eluasemekompensatsiooni.

Riigikogu juhatus on välja käinud idee ühendada esindustasu ja praegu makstav transpordihüvitis 30-protsendiliseks maksuvabaks hüvitiseks, mis riigikogu esimehe Toomas Savi sõnul vähendaks saadikute sissetulekuid umbes 1000 krooni võrra kuus, kuid ajakirjanduse ja Mõõdukate arvutusel hoopis suurendaks riigikogu liikmete sissetulekuid.

Riigikogu juhatus kavatses oma ettepanekut arutada vanamatekogu teisipäevasel koosolekul, kuid Reformierakonna, Keskerakonna ja põhiliselt rahvaliitlastest koosneva Koonderakonna fraktsiooni soovil lükkus koosolek edasi.

Vahtre sõnul saigi koosoleku lükkumine eelnõu algatamise viimaseks tõukeks. Keskerakondlane Tõnu Kauba küsis selle peale, mitu aastat on Vahtre riigikogus juba olnud.

Kaksikliidu koalitsiooninõukogu esimees Edgar Savisaar teatas kolmapäeval Postimehes, et koalitsiooninõukogu arutab teemat ülejärgmisel nädalal.

Parlamendisaadikute sissetulekute vähenemine kerkis avalikkuse huvikeskmesse mõne nädala eest, kui selgusid skandaalsed juhtumid eluasemehüvitise kasutamisel.