Opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon algatas eile riigikogu erakorralisel istungjärgul kodakondsuse seadust muutva eelnõu, et anda Eestis püsivalt elavate vanemate lastele sünniga kodakondsus. Riigikogu liige Lauri Vahtre (IRL) ütles Kuku raadio "Äratajale" antud intervjuus,
et Keskerakond tõi välja vana lahingratsu. Ta lisas, et kodakondsuse teemal on parlamendis juba sada korda vaieldud ja räägitud, miks sellised muudatused ei sobi.

Vahtre märkis, et maailmas on kodakondsuse andmisel rakendatud kaht varianti. Kodakondsus antakse kas sünnikoha või vereõiguse põhjal. Sünnikoha varianti kasutab näiteks USA. Vahtre lisas, et seda süsteemi kasutatakse riikides, mis on asutatud uusasukate poolt või vallutuste käigus. "Kas Eesti on selline riik?" küsis Vahtre.

Vahtre jätkas, et Eesti põhiseadus näeb ette, et laps saab kodakondsuse vanemate kaudu. Ta lisas, et kodakondsuseta isikutel on olnud küllalt aega kodakondsuse taotlemiseks ja need, kes pole seda teinud, on sihilikult otsustanud kodakondsuseta jääda. "Miks peaks nende lapsele sel juhul Eesti kodakondsuse justkui kaela määrima?" sõnas riigikogulane.

Keskerakonna fraktsioon põhjendas muudatuse algatamist seisukohaga, et Eesti peab täitma endale juba 1996. aastal ÜRO lapse õiguste konventsiooni ratifitseerimisega võetud rahvusvahelise kohustuse ning eelistama laste kodakondsuse küsimuses lapse huve muudele poliitilistele kaalutlustele, mis võivad seonduda lapse vanemate tegevuse või tegevusetusega.

Lauri Vahtre ütles selle kohta, et jutt rahvusvaheliste kohustuste täitmata jätmisest on lihtsalt loba ja Keskerakonna muudatused läbi ei lähe.