Toome lugejateni muutmata kujul Lauri Laasi sõnavõtu riigikogu avatud mikrofoni esinemiskorralt.

"Head kolleegid!

Jätkan sellesama teemaga, millega kolleeg Kalev Kallo lõpetas. Nimelt, valimisvalet "Kodukulud alla!" kasutades bluffisid IRL-i poliitikud ennast parlamenti ning valitsusse. Inimesed hääletasid heauskselt Juhan Partsi, Ken-Marti Vaheri ja Urmas Reinsalu poolt, lootes kaitset tõusvate hindade ning monopolide ahnuse eest. Täna, 2013. aasta veebruris, kus inimesed saavad esimesed vabaturu elektriarved, saab kinnitust, et IRL-i lubadus kodukulud alla viia oli jõhker pettus ning inimestele puru silma ajamine.

Ma ei peatuks oma kõnes elektri hinnal. Lepime siis sellega, et elektri hinna kujundab nüüdsest turg. Kuigi jah, pea ees, avatud turule tormamine olukorras, kus oli teada, et konkurentsi ei teki ja turg ei toimi, oli Juhan Partsi idee ja tahe. Ülekohtu, küünilisuse ja ahnuse näide vaatab aga kõige ehedamal kujul vastu võrgutasude arvetel. Arusaamatud ning ülesblufitud võrgutasud moodustavad kaks kolmandikku sellest, mida me elektri eest maksame. See, kui suured on võrgutasud sõltub täielikult Juhan Partsist ning tema parteikaaslastest, kes Eesti inimestele väiksemaid kodukulusid lubasid. Eriliselt jultunud oli võrgutasude tõus 14% selle aasta alguses, kui elektrituru vabanemine tarbijatele niigi löögi andis. Miski ei saa paremini näidata IRL-i tegelikku suhtumist inimestesse. Selle asemel, et kasutada mitmeid võimalusi, et pehmendada tarbijatele üleminekut vabale turule, kruviti omalt poolt hinda veelgi 14%. Kas Juhan Partsi ja Taavi Veskimäe arvates oli hinnatõus veel väike ja neil jätkus jultumust ka omalt poolt käsi inimeste taskusse ajada?

Juhan Partsile meeldib inimestele enda meelest tarka nõu anda. Üks tema lemmiksoovitus on, et kulutage elektrit vähem. Kuidas ta seda ette kujutab? Arvestades, et elektri hind koos võrgutasudega oli pöörane juba enne viimast hinnatõusu, siis on inimesed oma kokkuhoiuvõimalused juba ammu ammendanud. Peavad nad siis külmas ja pimedas istuma, nagu sõjaajal?

Kui siiani meeldis IRL-ile mõtetes 1944. aastas elada, siis kas nüüd paisatakse Eesti inimesed ka eluviisilt 1944. aastasse? Veel natuke IRL-i valitsemist ja inimesed on sunnitud muldonnidesse kolima. Kindlasti võiks Parts kokkuhoiu osas rääkida oma parteiülemuse Urmas Reinsaluga. Reinsalu ütles Õhtulehele, et tema jaanuari elektrikulu oli 3000 kilovatti ja põhiosa kulus küttele. See tähendab, et Reinsalu saab umbes 350-eurose arve selle eest. Seda veel suhteliselt soojal talvel. Kui ta tahaks aga kokku hoida, nagu Parts soovitab, siis millised oleks tema võimalused? Langetada toatemperatuuri 16 kraadile?

Kuna peres on väikesed lapsed, siis usun, et Reinsalu hea isana seda ei teeks. Järelikult tuleb maksta. Ei ole ju mõeldav, et minister korterisse bursuika tarib ja korstna aknast tänavale torkab. Ministri palgaga on võimalik tasuda 300–400-euroseid arveid. Aga kui pere sissetulek ongi 700 krooni, millise valiku on siis Parts inimestele jätnud? Kodust loobuda. Ka see on keeruline, sest suur osa kodusid on soetatud pangalaenuga. Kes tahaks osta maja, mille kulud on kõrged? Taas võib Parts öelda, et ise olite lollid, kui energiakuluka maja ostsiste. Aga kust inimesed pidid 4–5 aastat tagasi ette nägema, millise hinnaralli majandusminister võrgutasudega korraldab? Tollal, vastupidi, inimesi julgustati laenama ja oma kodu soetama. Ei aita ka see, kui inimesed kasutavad kiidetud ning keskkonnasäästlikke maa- ja maa-õhk soojuspumpasid. Ka need tarbivad elektrit ning garanteerivad meie hindade juures kõrge elektriarve.

Juhan Partsile meeldib rääkida ka majade soojustamisest. Kuna soojustuskampaaniad puudutavad kortermaju ja need on valdavalt kaugküttevõrgus, siis ei ole täpselt mõistetav, kuidas peaks penoplasti seintele kleepimine elektrikulu vähendama. Eramajaomanikest, keda elektri hinna tõus kõige enam puudutab, Parts aga vaikib.

Arvestades, millisesse väljapäästmatusse olukorda on Juhan Parts tuhanded Eesti pered võrgutasusid tõstes, pannud, tuleb Andrus Ansipil viimaks näidata, kes on valitsuses peaminister, ning Juhan Parts lihtsalt lahti lasta. Sellega tuleb lõpetada ka majandusgenotsiid Eesti rahva kallal.

Aitäh!"