Tänavuse laulu- ja tantsupeo „Maa ja ilm“ rongkäigu päis on inspireeritud Euroopa kultuuripealinna aasta mereäärsetest lugudest. Kui varasematel aastatel on Tallinna rühmad marssinud rongkäigu lõpuosas, siis kultuurpealinna aastal on neil, ühtekokku enam kui 8000 koolinoorel au rongkäik avada. Esimese kollektiivina astub pealtvaatajate ette tantsuansambel Sõprus, mille liikmed annavad elu 20 suurele merelainele. Nende järel sammuvad Tallinna esindajad, külalised ja kollektiivid ilmestavad rongkäigu esiotsa tuhandete meresiniste lintidega. Ühtlasi kannavad kõik 241 Tallinna koori ja ansamblit Tallinn 2011 kujundusega tunnussilte.

Et vähendada laulu- ja tantsupeoliste jalavaeva ning säästa neid liiklusummikutest avab SA Tallinn 2011 reedel Tallinna lauluväljakul tasuta rattaparkla. Juba 2009. aasta üldlaulu- ja tantsupeol ülipopulaarseks saanud rattaparkla on tänavu avatud sel reedel, laupäeval ja pühapäeval ehk 1.–3. juulini ning asub Mere värava ees parkimisplatsil. Parkimist aitavad korraldada kultuuripealinna vabatahtlikud. Parklatöötajad panevad aga kõigile südamele, et parklasse toodud jalgrattad oleksid varustatud lukkudega ning tublid ratturid tuleksid sõiduvahenditele järele enne parklate igaõhtust sulgemist.

Lisaks ratturitele ulatavad laulupeo korraldajad koos kultuuripealinna sihtasutusega abikäe ka neile, kes tulevad reedel või laupäeval peole lapsekäruga. Kuna peoplatsil on istumiseks vähe ruumi, saab lapsekäru jätta Mere värava juures lauluväljaku territooriumil paiknevasse käruparklasse, kus parkijaid abistavad samuti vabatahtlikud, kes paluvad kärudesse väärtuslikke asju mitte unustada.

Kultuuripealinna rattaparkla lahtiolekuajad Tallinna lauluväljakul:
01.07 kell 12:00-23:00
02.07 kell 17:00-23:00
03.07 kell 11:00-23:00

Käruparkla avatud lauluväljaku territooriumil:
1. juuli 18:00 — 23:00
2. juuli 18:00 — 23:00

1.–3. juulini kestev XI noorte laulu- ja tantsupidu maa ja ilm kannab juhtmõtet „Selle maa lood“. Pidu toimub tänavu just seepärast, et Tallinn on Euroopa kultuuripealinn ning võib öelda, et terve ilm jälgib põnevusega, mis siin maal toimub ja kuulab hea meelega selle maa lugusid.

Laulu- ja tantsupeo rongkäigu kujundus on sündinud koostöös Emma Leppermanni stuudioga. Euroopa kultuuripealinna rattaparkla avatakse koostöös Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusega. Lisainfot Euroopa kultuuripealinna tegemiste kohta saab laulu- ja tantsupeo ajaks lauluväljakule püstitatavatest Tallinn 2011 infotelkidest.