Eelnõuga täpsustatakse alkoholi käitlemisega seonduvate õiguserikkumiste lõpetamise ning edasistest õiguserikkumistest hoidumise nõudmiseks ettekirjutuse tegemise korda, teatas põllumajandusministeeriumi pressiesindaja.

Eelnõuga muudetakse käitlemiseks mittelubatud alkoholi konfiskeerimise korda. Kui varasemalt oli käitlemiseks mittelubatud alkoholi konfiskeerimine kohustuslik, siis uue eelnõuga loobuti kohustusliku konfiskeerimise nõudest ning konkreetse otsuse tegemine jääb edaspidi järelevalveasutuse pädevusse. Puskariaparaadi puhul konfiskeerimise kohustus siiski säilitatakse. Alkoholi konfiskeerimise pädevus antakse maksu- ja tolliametile kui ühele olulisemale alkoholi käitlemist kontrollivale järelevalveasutusele.

Kui senini oleks tulnud füüsilisest isikust reisijal, kes soovis toimetada Eestisse alkoholi üle aktsiisivaba piirkoguse kohustus registreerida end alkoholi käitlejaks, siis nüüdsest antakse füüsilisest isikust reisijale võimalus tuua Eestisse alkoholi oma isiklikuks otstarbeks üle aktsiisivaba piirnormi (ning maksta sellelt aktsiisi) ilma, et sellega kaasneks alkoholi käitlejaks registreerimise kohustus.

Sise- ja justiitsministeeriumi ettepanekul täiendati eelnõud paragrahviga, mis sõnastab ümber alkoholiseaduse § 47. Eelnõu jõustumisel seadusena on edaspidi alaealisel keelatud alkohoolse joogi otsene valdamine, välja arvatud kui alkohoolne jook on suletud pakendis. Seejuures säilitab eelnõu kauplejate puhul ka võõrandamise keelu. Kehtiv regulatsioon keelab alaealisel omandada alkohoolset jooki.