“Lastekaitseliit ei keela ega käsi, aga meie seisukoht, et seda filmi ei tohiks eetilistel kaalutlustel avalikkuse ees esitleda, on sama, mis aasta tagasi,” seisis Eesti Päevalehele saadetud lastekaitseliidu kirjalikus selgituses.

Aasta tagasi loobusid filmi autorid lastekaitseliidu, psühholoogide liidu ja filmis jäädvustatud laste vanemate nõudmisel “Päkapikudiskot” ETV-s näitamast.

Nüüd on filmi lõigatud, mitme tegelasega on sõlmitud näitamist lubav kirjalik lepe. “Meil on juriidiliselt kõik korras,” ütles kaasre?issöör Jaak Kilmi.

Kolmapäeval pidi ETV-sse jõudma ka lastekaitseliidu kiri, milles taotletakse filmi näitamata jätmist.

ETV peadirektor Ilmar Raag lastekaitseliidu kaebust ei mõista. “Ma ei ole nende kirja veel näinud, ma ei tea, miks nad selle meile saadavad,” ütles Raag.

“Eesti seaduste järgi vastutab privaatsuse rikkumise eest teose tootja, antud juhul siis OÜ Rühm Pluss Null. Loomulikult jätaks me filmi näitamata, kui oleks kohtu otsus, et teos riivab inimeste privaatsust. Kuid minu teada sellist kohtuotsust ei ole,” lisas ta.

Lastekaitseliidu programmijuhi Anniki Tikerpuu sõnul ei taotle nad “Päkapikudiskot” keelavat kohtulahendit, vaid diskussiooni laste õiguste eest seisvate organisatsioonide ja meediaorganisatsioonide vahel.

Kriitikutelt kiita saanud ja riiklikule aastapreemiale kandideerinud filmi vastane kampaania algas eelmisel kevadel, kui ETV selle programmi võttis.

Eesti Ekspressis ilmus keelamist kajastav artikkel, mis oli pealkirjastatud filmis näidatud Indreku ema sõnadega: “Keegi teenib minu poja mure pealt raha”. Telekanali juhtkond ja filmitegijad andsid survele järele ja loobusid teose näitamisest.

“Pärast esilinastust tulid lastekaitseliidu tegelased meie kätt suruma,” kirjeldas Jaak Kilmi esimesi reaktsioone filmile. “Hiljem, kui hakkasid tulema lastevanemate kaebused, toimus järsk kannapööre.” ETV-s näidava “Päkapikudisko” tsenseeritud variandist on lapsevanema nõudmisel lõigatud välja üht filmi tegelast kujutav osa.

“Ma ise pean väljalõigatud materjali väga headeks episoodideks,” ütles Jaak Kilmi umbes viie minuti pikkuse kärpe kohta, mis puudutab koolis tagakiusatud poissi Indrekut.

Kilmi sõnul püüdsid nad Indreku ema veenda filmi näitamisega nõustuma, kuid tulemuseta.

Filmis näidatud Kätlin, kelle läbisaamist kooli juhtidega film võinuks kahjustada, on vahepeal kooli vahetanud. Tegijad on võtnud Kätlinilt ka kirjaliku nõusoleku filmi näitamiseks.

“Päkapikudisko” on valitud tänavu mais Venemaal Rjazanis toimuva filmifestivali “Zolotoi Vitjaz” konkursiprogrammi.

Paljudes Euroopa riikides sõlmivad dokumentalistid hilisemate probleemide vältimiseks kirjalikud lepingud isegi kaadrisse jäänud juhuslike möödujatega, kes võivad esitada süüdistusi privaatsuse rikkumises.

“Päkapikudiskos” jäädvustatud laste vanemate ja filmi keelamist taotlevate organisatsioonide sõnul võtsid filmi tegijad lastelt küll suulise nõusoleku, kuid ei leppinud kokku filmi avalikustamise ulatuses. Suuline lepe ei hõlmanud ETV-s näitamist.

“Päkapikudiskost” kärbiti lõigud, mis rääkisid sümpaatsest koolipoisist Indrekust, keda kiusati koolis taga, sest ta aitas ema kodustel töödel. Niisamuti nõudsid teose näitamata jätmist filmis kujutatud Kätlini vanemad, kuna kartsid, et ebasoodsas valguses näidatud kooli juhtkond võib kättemaksuks tüdrukut taga kiusata.

Eesti psühholoogide liit tahtis keelata filmi, kuna seal oli stseen psühholoogi seansilt, mis ei kuulu eetikareeglite järgi avalikustamisele. Režissöör Jaak Kilmi väitel oli tegu siiski filmi jaoks lavastatud seansiga.