Joonase mitteallergilise astma raviks on vaja sildenafiili – preparaati nimega Viagra, mis on küll Eestis registreeritud ravim, kuid millele ei laiene haigekassa soodustus, teatas Lastefond.

Kuna ravimit valmistatakse pulbrist lähtuvalt lapse kaalust ja seisundist, siis läheb ravi maksma umbes 60-65 eurot kuus. Lapse kasvades või seisundi halvenedes võib summa tõusta veelgi.

Joonase raviarsti Kristel Köbase sõnul on pikemas perspektiivis võimalik ravi lõpetada, kui vererõhk poisi kopsu veresoonkonnas langeb.

Joonas sündis enneaegsena raske bronhopulmonaalse düsplaasiaga (BPD), millest on kujunenud mitteallergiline astma. Krooniline kopsuhaigus põhjustab lapsel parema südamepoole puudulikkust ja pulmonaalset hüpertensiooni ehk haigusseisundit, mida iseloomustab vererõhu kõrgenemine kopsu veresoonkonnas ning mis põhjustabki parema südamepoole düsfunktsiooni.

Esialgu toetab Lastefond Joonase ravi käesoleva aasta lõpuni.

Jan on 3-aastane enneaegne poiss, kelle mureks on spastilisus. See on lihaste kange olek, mille tõttu on lapse motoorne areng aeglustunud. Praeguseks Jan veel ei kõnni, kuid käte abil suudab end püsti ajada.

Jan peab Tõrvast viis korda nädalas käima ravil Valgas ning kaks korda nädalas Tartus. Lapse sõidutamine on pere jaoks suur väljaminek. Hetkel katab Jani ravi haigekassa, kuid võib juhtuda, et peagi peab pere ka selle eest ise tasuma hakkama.

Jani ema sõnul on pere toimetulek raskendatud ning eriti kurvaks teeb asjaolu, kui kuu lõpus pole enam raha, et lapsega ravil käia ning siis tuleb selles mõneks ajaks loobuda. Poisi kiirema arengu seisukohalt on aga pidev ravi väga oluline. Ema unistus oleks, et Jan sügiseks kõndima hakkaks.

Lastefond asub toetama väikese Jani ravil käimist.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on laste ravitingimuste parandamiseks annetusi kogunud alates 2001. aastast ning seega üks vanimatest Lõuna-Eestis tegutsevatest heategevusfondidest. Lastefondi missioon on äratada kaaskodanikes hoolivust ja tähelepanu kõige õrnemate ja nõrgemate suhtes.