Lapsele appi tõtanud isik kirjeldas olukord sotsiaalmeedias järgnevalt:

„Täna Segasummala lastehoiust (Tallinnas, Kristiines) möödudes nägin, et lastehoidu ümbritseva traataia ja hoiu aias oleva mingi kivimüüri moodustise vahel maas lume sees on pikali maas pisike karjuv pusserdav ja ilmselgelt hädas olev väike laps. Kogu lastehoiu õu oli tühi, uksed ja aknad kõik kinni, nii et ei tekkinud mingit küsimus, kas keegi on veel sellele lapsele välja järele tulemas või mitte. Õnneks ei olnud seal ükski värav lukus, läksin kiiresti ja tõstsin pisikese õnnetusehunniku sealt müüri tagant välja. Laps oli seal pusserdanud nii pikalt, et ta oli omal jalast ära saanud ühe saapa koos sokiga ja teine püsis veel jeeli-jeeli tänu kombeka jalakummile jala otsas. Siinkohal on ilmselt loogiline eeldada, et ka teine saabas oli korralikult kummiga jalas olnud ja selle jalast ära saamine suur vaev. Jalast ära tulnud saabas ja selles olnud sokk olid lund täis. Lapsel oli üks jalg täiesti paljas!!! Kuna lastehoiu ustele ja akendele koputamisele keegi ei reageerinud, helistasin kodulehel olnud telefoninumbrile ja siis avas üks kasvatajatest ukse. Kasvataja vabandas ette ja taha, et selline asi on juhtunud, tänas, et aitasin ja palus korduvalt, et ma seda kuskile suure kella külge ei paneks. Kasvatajate sõnul olid nad küll 5 min tagasi tuppa tulnud, aga kui mõelda, kui kaua aega võib võtta lapsel saapa jalast ära pusimine, siis see laps oli seal ilmselt tunduvalt kauem.. Ka pidavat tavapraktikas olema tuppa minnes laste ülelugemine, aga just täna „oli ühel lapsel kaka“.

Ma küsisin ka lapsevanema telefoninumbrit, aga seda mulle ei antud. Minu juuresolekul helistati lapsevanemale ja teavitati teda juhtunust. Jätsin neile ka oma kontaktnumbri, et lapsevanem soovi või vajaduse korral minuga kontakti saaks. Hiljem helistas mulle veel ka hoiu juhataja (vastutav töötaja), kes ka tänas, vabandas ja palus omakorda, et ma asja suure kella külge ei paneks.

Ütlesin nii kasvatajale kui ka juhatajale, et asja suurekspuhumine on lapsevanema enda asi. Siiski nüüd, olles ise lapsevanem ja seda lugu juba mõned tunnid seedinud, ei suuda mina mitte vaiki olla!! Sellel lool oleks võinud olla nii palju erinevaid lõppe, mille peale isegi mõelda ei taha. Nii et räägin sellest sündmusest ikkagi avalikult ja mitte selleks, et kedagi poriga loopida, vaid et te teaksite ja oleksite oma valikute tegemisel teadlikumad. Kuigi lapsevanemat juhtunust informeeriti, siis ma pole kindel, kas sellest räägitakse midagi teistele nende hoolde usaldatud laste vanematele. Ometi me lapsevanematena tahaks ju teada, kui meie lapse lähedal midagi sellist juhtub?! Ma siiralt loodan, et selle lapsega on kõik hästi!!“

Lastehoiu juht: ma ei kujuta ette, kuidas selline situatsioon üldse juhtuda sai.

Delfi võttis ühendust Segasummala lastehoiuga. Osutub, et last aidanud isiku kirjeldus on kõigiti täpne. Delfi küsimustele vastas lastehoiu juhataja Eliisa Taal, kes tunnistas, et ei kujuta siiamaani ette, kuidas selline viga juhtuda sai. „Pean raske südamega tunnistama, et kirjeldatu vastab tõele. Olime ennelõunaselt õues olemiselt tuppa läinud. Kell oli tuppa minnes 11:35. Kell 11:44 helistas meile naisterahvas ja palus ukse avada. Küsis kas oleme teadlikud, et õues on nuttev laps. Kui laps tuppa jõudis, oli ta juba rahunenud ning üks hoidjatest võttis ta sülle. Naisterahvas nõudis, et annaksime lapse ema telefoninumbri, kuid hoidja helistas ise naisterahva ees lapsevanemale ning rääkis kogu loo ilustamata ära ning kutsus lapsevanema järgi. Lapsevanemaga sai pikalt vesteldud ning ta arvas, et ei ole oluline tänast intsidenti suure kella külge panna, kuna on teenusega siiani rahul olnud. Meie pea kahe tegutsemise aasta jooksul ei ole varasemalt selliseid intsidente olnud. Sotsiaalmeedias ei ole meil enne tänast ühtegi negatiivset arvustust. Ma ei kujuta ette kuidas selline situatsioon üldse juhtuda sai. Kirjutame hoidjatega alati enne õue minekut laste arvu esiku seinal olevale tahvlile ja õue minnes peame arvestust palju lapsi õue läks ja palju naases. Oleme lugenud hiljemal kööki jõudes lapsed üle. Seega ei oleks laps õue jäänud, nagu paljud arvata võivad, kuna kööki ei olnud me veel jõudnud,“ kinnitas Taal Delfile.

Lastehoiu juhataja lubab, et muudab sääraste juhtumite vältimiseks sisekorrareegleid – edaspidi hakatakse lapsi üle lugema vahetult pärast tuppa tulemist. „Oleme senini lugenud lapsed üle hiljemalt peale riietumist kööki minnes. Viime sisekorrareeglitesse sisse range ajalise muudatuse: laste ülelugemine toimub vahetult peale tuppa tulekut. Kinnitame, et teeme endast kõik võimaliku, et laste turvalisus ja heaolu meie hoius edaspidi kõrgeimal tasemel tagatud on,“ ütles Taal.

Üks lasteaia hoovis lumes rähelnud lapsega on kõik korras, kinnitas ta. „Rääkisin just lapse emaga, lapse ning tema tervisega on kõik korras,“ ütles Taal.

Segasummala lastehoid tegutseb alates 2016. aasta augustist, tegevusloa alusel võib seal olla kuni 20 last.