Üle 200 lapsega Tallinna Kihnu lasteaias on juba kaks kuud kestnud salmonelloosipuhang. Terviseameti andmetel algas haiguspuhang septembri lõpus, ametlikult teati sellest oktoobri algusest. Üleeilse seisuga oli haigestunud 57 inimest, neist 55 lapsed. Nakkusallikat on ei ole õnnestunud tuvastada, kuid kahtlustatakse kaht eri nakkusallikat.

Üks lasteaia rühm on praeguse seisuga suletud ja anonüümsust palunud lapsevanem kurtis, et lasteaiast ei ole alates novembri algusest olukorra kohta ametlikult infot edastatud. Omavahel infot jaganud lapsevanematele tegi asutus aga etteheiteid valeinfo levitamise osas.

Kihnu lasteaia juhataja Eve Kalimulina on Soomes lähetuses ning kolmapäeval lasteaed olukorda ei kommenteerinud, küsimustele lubati vastata kirjalikult. Lasteaia õppealajuhataja Kadri Koort edastas Delfi küsimuste peale järgmised vastused:

Millal haiguspuhang alguse sai?
Haiguspuhang sai alguse oktoobris 2016.

Kes teavitas haiguse levikust terviseametit?
Terviseameti Põhja talitus teavitas meid salmonelloosijuhtumist Tallinna Kihnu lasteaias. Terviseametil on ligipääs andmebaasile, kus kajastuvad positiivse diagnoosiga nakkushaiguste juhtumid. Lasteaial ei ole ligipääsu andmebaasile, kõik tervislikku seisundit puudutavad andmed, haigusjuhtumid on delikaatsed ning ei kuulu avalikustamisele. Täpsemad kommentaarid saate terviseametilt.

Kas teil on oletusi, millest puhang alguse sai?
Puhangu põhjus pole teada.

Miks süüdistati algul lapsevanemaid kirjalikult valeinfo levitamises ja ka puhangu põhjustamises?
Lasteaial puudus esialgu terviseameti poolt kinnitatud info selle koha, et nakkushaiguse osas on saadud laboratoorselt kinnitatud andmed. Lapsevanemad jagasid sotsiaalmeedia kaudu/suusõnaliselt omavahel salmonelloosi kohast infot, kuigi laboratoorne kinnitus puudus.

Millal lapsevanematele viimati olukorra kohta teavet anti?
Viimati informeeriti lapsevanemaid 23.11.2016. (Delfi pöördus lasteaia poole kommentaari saamiseks 23. novembril - toim).

Lasteaia köögist haigustekitajat ei leitud, köök vastas hügieeninõuetele
Veterinaar- ja toiduameti Harjumaa veterinaarkeskus viis oktoobris seoses salmonelloosipuhanguga läbi kontrolli Kihnu lasteaia köögis. Kontrolli käigus võeti uhtmeproove tööpindadelt ja seadmetelt ning kontrolliti ka tooraineid, mida kasutati toidu valmistamisel. Uuritud proovides salmonellat ei leitud. Köögi hügieeniline olukord vastab nõutele.