USA-s on küll olemas avalik seksuaalkurjategijate register, ent see on põhjustanud mitmete vanglast vabanenud inimeste lintšimise, nendib Lang Eesti Ekspressile antud intervjuus.

Justiitsministeerium uurib praegu, kuidas mujal maailmas pedofiilidega võideldakse. Vastav seaduseelnõu peaks valmima aasta lõpul, lubas Lang.

“Esiteks võib kohtul olla õigus keelata pedofiilil töötada lastega seotud elualal,” loetles minister. “Teiseks kantakse kohtu poolt süüdi mõistetud inimeste andmed niikuinii registrisse. Tuleb luua võimalused selle kasutamiseks neile, kes võtavad tööle lastega tegelevaid inimesi.”

Lang samas ei välista, et Eestis luuakse ühel hetkel pedofiilide register, kus ka pildid ja sõrmejäljed sees. “Pedofiilid on kavalad,” nentis Lang. “Aleksandr Dak muutis oma nime.”

Langi sõnul saatis Põhja-tallinna linnavalitsus Daki juhtumi kohta isegi õigustava kirja, et nemad ei peagi lastega tegelevate inimeste tausta kontrollima.

Eesti kohturegistris kustub teave inimese kohta kümne aasta jooksul, kui ta ei soorita uut kuritegu.

Justiitsministri sõnul võiks pedofiilide kohta käivad kirjed jääda karistusregistris alles nende elu lõpuni. “Välja arvatud juhul, kui inimene pöördub kohtusse ja tõestab, et ta on tõesti terveks saanud.”

Euroopas, kus seni pedofiilid saadeti vangla asemel pigem kinnisesse kliinikusse, on kavas lähiaastatel kavas kontrolli pedofiilide üle karmistada, sõnas Lang. See tähendab põhjalikumat taustakontrolli lastega tegelevate isikute suhtes. Näiteks Inglismaal on rakendamisel USA süsteem, kus sekskurjategijad on kohustatud politseid pidevalt teavitama oma elukoha muutmisest või nädalast pikemaks venivatest reisidest.

Nii USAs kui ka Euroopas kasutatakse pedofiilide keemilist kastreerimist, mis on üks enneaegset vabanemist soodustav tingimus. See aga mõjub seni, kuni inimene rohtusid võtab. Füüsiline kastratsioon on vabatahtlik.