Tallinna tervisekaitsetalituse töötajad uurisid märtsist oktoobrini Tallinna ja Harjumaa lasteasutuste menüüsid, lastele sobivate toiduainete kasutamist ja toiduohutuse tagamist, kirjutab Postimees.

“Tulemus oli ehmatav,” nentis Tallinna tervisekaitsetalituse Harjumaa osakonna juhataja Kai Raska. “Kõigist uuritud proovidest ei vastanud nõuetele 58 protsenti ehk üle poole lastele pakutavast toidust oli sotsiaalministri määruses soovitatud normidest kesisema toiteväärtusega.”

Vajalikust kalori- ja toiteainetevaesemat lõunat pakkus 47 kontrollitud lasteaiast 33 ning 16 koolist seitse. Ühes Tallinna lasteaias sisaldas lõunasöök vaid kolmandiku nõutud kaloritest.

“Paljudele lastele on koolis või lasteaias pakutav toit samas päeva ainukeseks täisväärtuslikuks toiduks,” märkis Raska. “Kui sealt ka ei saa korralikku sööki, on asi ikka väga kahetsusväärne.”

Kui laps ei toitu kvaliteetselt ja tervislikult, võivad tulemuseks olla kasvupeetus, rauavaegusaneemia ja teised toitainete puudusest tekkivad haigused.

Lasteaedade ja koolide kokad, kes pakkusid lõunaks viletsat ja kalorivaest toitu, põhjendasid seda erinevalt. Nii nimetas üks neist põhjuseks tooraine viletsat kvaliteeti, teine kokk selgitas supi alakalorsust aga sellega, et osa liha jäi kasutamata, sest polnud ära sulanud.

Kuigi sageli on kriitikatule alla jäänud nn termostoit, mis valmis kujul lasteasutustesse viiakse, olid tervisekaitseinspektorid seekord just seda teenust kasutavate koolide-lasteaedadega suuremalt jaolt rahul.

Tervisekaitseameti mustast nimekirjast leiab ka eliitkoolide hulka kuuluva Prantsuse lütseumi. Direktor Lauri Leesi sõnul on neil olukord toitlustamisega praeguseks ajaks juba radikaalselt paranenud.