Kehtivate seaduste ja määruste kohaselt peab kodakondsus- ja migratsiooniamet (KMA) endiselt kandma alaealise lapse andmed sisse lapsevanema passi, kui vanem endale uut passi taotledes seda soovib.

Enamik KMA büroosid aga varjab seda võimalust ning väidab lapse ainuvõimalikuks reisidokumendiks olevat eraldi passi.

Postimees helistas passi taotlemise võimalusi uuriva tavakodanikuna läbi kõik KMA 21 regionaalset allasutust. Neist 14 väideti, et alaealise lapse andmete kandmine vanema passi ei ole võimalik. “Lapsi ei kanta aastast 2000 enam vanema passi, neile tuleb oma pass teha,” kinnitasid KMA ametnikud. “Uus pass on mõeldud vaid reisidokumendiks, seal ei ole isegi lehekülge, kuhu lapsi, sissekirjutust või abielutemplit kanda.”

Seevastu Harjumaa osakonna Sõle büroost vastati ausalt, et lapse kandmine vanema passi on põhimõtteliselt võimalik. “Üldiselt soovitame ka päris väikestele lastele siiski teha eraldi passid, sest see võimaldab neil paremini üle piiri käia.”

Bürootöötaja sõnul ei ole uue passi tehnilises kirjelduses laste andmeid enam ette nähtud ning mõnel riigipiiril võib selliste lisakirjetega pass probleeme tekitada. Samal seisukohal — lapse kandmine vanema passi on võimalik, kuid arukam on lapsele teha eraldi pass — oldi ka Narva büroos, Sillamäe talituses, Tartumaa osakonnas, Valgamaa ja Võrumaa osakondades. Jõgevamaa osakonnast öeldi, et last saab vanema passi kanda vaid äärmistel juhtudel ja selleks tuleb kirjutada eraldi taotlus.

KMA pressiesindaja Heikki Kirotar ütles, et amet on kohustatud vastu võtma inimeste asjakohased avaldused ja need seaduse kohaselt lahendama. “Hetkel saab KMA kanda laste andmed lapsevanema passi vaid vana tehnoloogiaga, see tähendab maatriksprinteriga trükkida,” selgitas Kirotar. “On selge, et see vähendab turvalisuse taset ja võib mitte kindlustada edukat reisimist.”

Ka siseministeeriumi välismaalaste osakonna juhataja Ruth Annus ütles, et KMA on kohustatud vanema taotlusel lapse nime, sünniaja, isikukoodi, kodakondsuse ja foto vanema passi kandma.