Märtsikuus ütles Savisaar, et hädasti oleks vaja avalikku sauna ka lasnamäelastele.

Mõeldud-tehtud. Linn eraldab sauna ehitamiseks 871 000 eurot, mille eest saab koostada sauna projekti, teostada vajalikud lammutus- ja ehitustööd, paigaldada tänavavalgustuse ja asfalteerida teed, valmistada piirdeaed, teha siseviimistlustööd ja osta sisse inventari. "Lõplik kogumaksumus selgub peale ehitushanke lõppemist," ütles Raepressi toimetaja Toomas Pirn.

Pinda on uuel Pae tänava 19 saunahoonel 520 m2, kompleksis hakkavad paiknema aurusaun, leiliruumid, pesuruumid, riietusruumid, tunnidušid, kohvik ning juuksur. Saunas on kokku 60 kohta, mis on võrselt jagatud mees- ning naiskülastajate vahel.

Algselt oli plaanis aga midagi enamat kui saunahoone: 2011. aasta munitsipaalsaunade programmi järgi pidanuks Pae saun valmima juba eelmisel aastal ja olema sotsiaalmajutuse osa, kuhu oleks ümber kolinud ka Tallinna hoolekandekeskus. Pirn tunnistas, et raha jäi väheks ja seetõttu ehitatakse praegu ainult saun. Hoolekandekeskus jätkab tegevust aadressil Suur-Sõjamäe 6a.

Ehitustööd peaksid esialgsete plaanide kohaselt algama augustis ja kasutada saab sauna järgmisest kevadest. Pae 19 kinnistul asub juba psühhiaatrilisi konsultatsioone pakkuv sihtasutus Anti-Liew & Hingehooldus. Veel asuvad hoones Tallinna Kiirabi tugikeskus, Lasnamäe töö- ja tegevuskeskus ning töötutele mõeldud koolitus- ja nõustamiskeskus. Saunamaja tuleb selle kõrvale.

Hea asupaik

Pirn põhjendas asupaiga valikut nii, et tegu on logistiliselt hea asukohaga, mille läheduses on hästi organiseeritud transpordiühendus ning kõrval asub Pae park, kust on hea ligipääs saunakompleksile.

Kui suurt külastatavust linn prognoosib? "Nõudlus Lasnamäele avaliku sauna rajamise vastu on tuntavalt suur, mida tõestab ka eelmisel aastal saadud tagasiside korraldatud kampaania "Positiivne Lasnamäe" raames. Paljud lasnamäelased on avaldanud huvi ning soovi näha meie linnaosas korraliku saunakompleksi," rääkis Pirn.

Ta märkis, et Raua tänava sauna külastas selle aasta kolme esimese kuu jooksul ligi 10 000 inimest, mis teeb üle 3000 inimese kuus ja Valdeku sauna külastab keskmiselt 500 inimest nädalas.

Saunamaja sissepääsu hinnatase ei ole veel paika pandud, kuid see saab Pirni sõnul olema ilmselt samal tasemel kui teiste Tallinna avalike saunade puhul. Näiteks Raua tänava sauna kasutamine kahe tunni jooksul maksab praegu 5 eurot ühe inimese kohta.