"Baieri 400-aastase ajalooga ettevõttes Perner Passau valatud tornikellad toodi kolmapäeval Tallinna," ütles MTÜ Russki Dom esimees Jevgini Tomberg BNS-ile.

Tema sõnul on Jumalaema ikooni auks rajatud kellatorni tarbeks valmistatud kokku üheksa eri suuruse ja kaaluga kella. Kõige raskem kell kaalub 650 ja kõige väiksem 41 kilogrammi.

"Enne, kui algab kellade üles tõstmine, pühitseb 8. aprilli hommikul neid metropoliit Kornelius. Samal päeval algab kellade tõstmine ja kellatorni paigaldamine, töid hakkab juhtima Perner Passau esindaja, kes saabub Eestisse 7. aprillil," lausus Tomberg.

Tomberg selgitas, et kellade monteerimiseks kasutatakse tõstukit ja spetsiaalset kraanat ei lähe vaja, kuna kellad on suhteliselt kerged.

Ta lisas, et elektrooniliselt juhitavate kellade häälestamisega hakkab tegelema järgmisel nädalal Riiast Tallinna saabu kirikumeloodiate asjatundja.

"Kõik kellade paigaldamise ja häälestamise tööd lõpetatakse 13. aprilliks. Kellatorn on kavas avada 5. mail õigeusu ülestõusmispühadeks," ütles Tomberg.

Kiriku ehitus on kavas lõpetada sügiseks, selle pidulik avamine on määratud 29. septembrile.

"See aeg pole valitud juhuslikult - septembri lõpus möödub 10 aastat Vene õigeusukirikupea Aleksius II Eesti visiidist, kes tollal pühitses kiriku nurgakivi Jumalaema ikooni auks," sõnas Tomberg.