“See, et Te seostate Tallinna tänast olukorda uue põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega, on täiesti põhjendamatu ning seaduse sätte ja mõtte äärmiselt loominguline ja pahatahtlik painutamine,” kirjutas ministeeriumi kantsler Janar Holm haridusameti juhile Andres Pajulale. (Loe lähemalt
!)

Pajula ei nõustu haridusministeeriumi etteheidetega. “Ma ei mõista, miks peaks igas asjas süüdlast otsima, mina seda teinud ei ole ja kedagi süüdistada ei soovi.” lausus Pajula Eesti Päevalehele. “Meie ülesanne oli uuele olukorrale lahendus leida ja see vajadus tulenes otseselt uuest seadusest.”

Pajula sõnul oleks ilma uue seaduseta Tallinnas säilinud senine koolide komplekteerimise kord, kuid uues seaduses ette nähtud maksimaalse õpilaste arvu langetamine 26-ni vähendas linna koolikohtade arvu 400-600 võrra. “Kuna seaduse looja ei suutnud leida kompromissi selles osas, kas vanemal peaks olema võimalus kooli valida või mitte, siis ongi seaduse mõte nii mitmeti tõlgendatav,” lausus Pajula.

Peale selle leidis Pajula, et kogu protsessi käigus on linna kritiseerimine alanud enne, kui midagi on tehtud. “Kogu protsessi jooksul ei ole kordagi suudetud ära oodata ühe või teise etapi algust, lõppu ega lahendust ning juba ette antakse kõigele toimuvale hävitav hinnang. Kõige selle juurde käib lapsevanemate hirmutamine stiilis “Nõmme lapsed peavad hakkama Lasnamäel kolis käima” ja “teid pannakse olematutesse kehtivatesse koolidesse”.”