Prokuratuur süüdistab Jehoova tunnistajast Viktoria Melnitšenkot ja tema abikaasa Nikolaid oma lapse surma põhjustamises ettevaatamatuse tõttu, mille eest on ettenähtud kuni kolmeaastane vabadusekaotus, kirjutas Eesti Päevaleht.

Tegemist on esimese sellise kohtuasjaga Eestis, milleks andis alust 1997. aasta 1. juulil sündinud Melnitšenkode pere neljas laps, kes vereülekandest keeldumise tõttu kolm päeva hiljem suri.

"Meil on kahju, et see lugu nii kaugele läks," ütles Jehoova Tunnistajate Tallinna Koguduse jurist Lembit Reile. "Kui asi jõuab kohtu ette, siis saab ilmselt ka lahti räägitud, et kui vereülekanne olnuks lapsele tõepoolest ainus ellujäämise võimalus, oleks seda ilmselt ka tehtud."

Jehoova tunnistajast Viktoria Melnitšenko keeldus vereülekandest usuliste veendumuste tõttu, mille kohaselt poeb võõra verega koos inimese sisse teine hing.

Abikaasa Nikolai nõudis arstidelt vereülekande puhul garantiid, et laps ellu jääb ning kuna seda ei antud, keeldus ta põhjendusega, et perekonnas juba neljandale lapsele võidakse kanda haige inimese või joodiku verd.

Viktoria Melnitšenko kirjutas Tallinna lastehaigla arstidele kirja, et võtab lapse surma puhul kogu vastutuse enda peale. Prokuratuur keelduski märtsis esitamast arstidele kuriteosüüdistust.

"Arstide puhul lõpetati kriminaalasi, sest nad ei teadnud tol hetkel, kuidas õiguslikult pidanuks käituma," ütles Tallinna prokurör Margus Kurm. "Lapsevanemate puhul aga süüd välistavat asjaolu ei ole, sest iga vanem peab teadma, et tal on alati kohustus tegutseda lapse huvides ja nad ei tohi hädavajalikust arstiabist keelduda."

Reile sõnul peab Jehoova tunnistajast naine oma kohtukulud tõenäoliselt ise tasuma. "Muidugi üritame me teda selles loos igati aidata, sest lõppude lõpuks seisab ta kohtus Jehoova tunnistajate veendumuste eest," rääkis Reile.