Kriminaalpoliitika konverentsi raames endiste justiitsministrite debatti modereerinud ajakirjanik Rasmus Kagge meenutas "Pealtnägijas" välja toodud 2011. aasta Viljandi juhtumit, kus politsei ei saanud märatsejatega hakkama.

Kagge luges ette ühe Viljandi juhtumi eest karistatud nooruki eelneva karistusregistri (mis oli noore inimese kohta väga pikk) ning küsis ministritelt, et kas ehk Eesti karistuspoliitika ei ole korduvate kurjategijate suhtes liialt leebe?

Endine justiitsminister Rein Lang ütles seepeale, et tema ei saa päris täpselt aru, millega seal saalis tegeletakse. Endine justiitsminister distantseeriks Viljandi juhtumist kõik poliitikud ja jätaks selle arutamise prokuröridele, advokaatidele ja kohtunikele, kelle pädevusse see kuulub.

Praegune siseminister Ken-Marti Vaher vastas aga, et tegemist on tõesti emotsionaalse küsimusega ning kuigi seadused Eestis on suhteliselt head, siis mõningaid kitsaskohti ikka leidub.

Jüri Adams leidis aga, et "märatseva pulli tüüpi noormees on eksisteerinud maailma loomisest peale."

Adamsi sõnul rahunevad osa noortest 30. eluaastaks maha, teised mitte. Seejuures peaksid karistused suunama teda maharahunemise poole. Seda, kas konkreetne noormees on maharahuneja või satub ta seadusega pahuksisse oma elu lõpuni ei saa aga Adamsi sõnul ette näha, samas aga karmide karistustega võidakse teda suunata just halvemale teele.

2011. aasta oktoobris andis kamp kontrolli alt väljunud joodikuid mitme retsidivistiga eesotsas Viljandis peksa viiele politseinikule ja lisaks veel naabritele, kes politsei välja kutsunud olid.