Vaemla ja Esiküla piiril asuva Laisna kanali nn silma mereja Käina lahepoolsete otste süvendamine laupäeval, 31. mail andis kaladele leevendust vaid mõneks päevaks. Hukkumise vältimiseks algatati reedel päästmisoperatsioon, vahendab Hiiumaa.ee.

Reede hommikust kuni pärastlõunani püüdsid Hiiumaa keskkonnateenistuse, keskkonnainspektsiooni Hiiumaa büroo ja riikliku looduskaitsekeskuse Hiiu-Lääne regiooni Hiiumaa talituse töötajad Laisna kanalist välja neli paagitäit kalu. Kantmeetrise mahutavusega paak sõidutati Kassari sadamasse ning kalad lasti avamerre.

Looduskaitsekeskuse kohaliku talituse juht Johan Kähi ütles, et kalade ümberasustamine oli hädavajalik, kuna nood jäid kanalisse sooja ja madala vee sisse lõksu. Päästeoperatsiooni käigus jagati kanal võrkude abil sektoriteks ning püüti tühjaks.

Püüdmisvahenditena kasutati mõrdasid, millest üks oli takistuseks ees ning teist tõmmati kolme mehe jõul läbi kanali vee. Keskkonnainspektsiooni inspektori David Lukase sõnul olid “saagiks” roosärjed ja hõbekogred, sekka üksikud säinapojad. Püügiriistade kohta märkis Lukas, et need on röövpüüdjatelt konfiskeeritud, mitte legaalsed kalastusvahendid. Samuti pole lubatud eelpool kirjeldatud püügimeetod.

Kolme kilomeetri kaugusele Kassari sadamasse kala transportinud looduskaitsekeskuse maa ja planeeringute spetsialist Andres Miller ning loodusvaht Ago Treialt olid kindlad, et kalad saavad meres hästi hakkama.