"Sealt on ajutiselt ära kolitud algklassid, need õpilased, kelle õppetsükkel oleks seal olnud pidev. Küll aga toimuvad seal majas ainekabineti tunnid, need on nendel õpilastel, kes käivad seal korra või kaks korda nädalas. Need ruumid on praegu seal kasutusel," selgitas Loks.

Direktori sõnul pole veel romondiga algust tehtud, kuid renoveerimistöödega planeeritakse siiski lähiajal alustada. See oli tema sõnul üks laste asenduspindadele kolimise põhjus.

Teine põhjus oli Loksi sõnul see, et kardeti, et laste õppetase muutub liiga erinevaks. "Päris palju lapsi oli jäetud koduõppele - me ei taha seda, et õppetase läheks ebaühtlaseks selle tõttu, et osa on kodus, osa koolis, puudutakse palju. Sellepärast sai otsustatud, et on asenduspindade vajadus." Laste tervise säästmist direktor põhjusena ei maini.

Lapsed, kes olid jäänud koduõppele või puudusid palju, on nüüd kooli naasnud. "Nad on kooliperega uuesti liitunud, on oma klassidega tundides, nii et see koduõppe periood on meil seljataga," kinnitas Loks.

Asenduspindadel on Lähte ühisgümnaasiumi algklasside lapsed õppinud nädal aega. "Esmaspäeval kolisime, teisipäevast hakkasid uutel pindadel toimetama," kommenteeris Loks. "Kolm ruumi on kooli ülejäänud korpustes, üks on spordihoones, sealne juhataja kabinet, üks ruum on lähedalasuvas maanaiste seltsis ja üks ruum on Lähte lasteaias."

Kuidas põrandast mürkide eritumine lõpetada, pole veel selge. "Meil on selleks moodustatud komisjon, aga seal ei ole veel osadel inimestel volitusi, nimelt lapsevanemate hulgas on veel valimised tegemata. Kui see komisjon ükskord moodustatud saab, siis see teeb need otsused."

Haridusministeerium hoiatas haldusjärelevalve eest

Haridus- ja teadusministeeriumi üld- ja kutsehariduse asekantsler Mart Laidmets saatis möödunud nädala esmaspäeval seoses Lähte ühisgümnaasiumiga Tartu vallavanemale Aivar Soopile kirja, milles soovitab leida tundide tarvis asenduspinnad.

"Haridus- ja teadusministeerium on probleemide jätkumisel valmis astuma täiendavaid samme õppe- ja kasvatustöö kvaliteedi ning normaalse töökeskkonna tagamiseks ja algatab vajadusel haldusjärelevalve Lähte ühisgümnaasiumi üle," hoiatas asekantsler oma kirjas.

Laidmets palus astutud sammudest teada anda hiljemalt möödunud nädala reedeks, sellele järgneval esmaspäeval koliti lapsed mürgiste aurudega koolist välja.