Muudatused parandavad alushariduse kättesaadavust ning lahendavad lasteaedade järjekordade probleeme. Euroopa Liidu abiga luuakse järgnevatel aastatel juurde 3200 uut lasteaia- või lapsehoiukohta.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski sõnul on linnade ja linnalähiste piirkondade kiirest rahvaarvu kasvust tingituna lasteaiakohtade pikk ooteaeg endiselt tõsiseks probleemiks.

"Lasteaiakohtade nappus takistab vanema naasmist tööturule, pärssides normaalset töö- ja pereelu ühitamist. Seadusemuudatusega antakse omavalitsustele võimalus probleemile paindlikumalt läheneda ja kindlustada kõigile kvaliteetne alusharidus ning lapsehoid," ütles Ossinovski.

Senise seaduse kohaselt on omavalitsustel kohustus luua kõigile oma territooriumil elavatele pooleteise- kuni seitsmeaastastele lastele võimalus käia teeninduspiirkonna lasteasutuses.

Linnade ja linnalähiste piirkondade rahvaarvu kasvust tulenevalt pole seda igal pool suudetud teha: sügisel läbiviidud küsitluse andmetel on 21 kohalikus omavalitsuses lasteaiakohtade ootel 10 kuni 55 protsenti kõigist 1,5- kuni 3-aastastest lastest.

Valitsuses heakskiidu saanud koolieelse lasteasutuse seadus loob paindlikumad võimalused: 1,5-3-aastase lapse lasteaiakoha asemel võib omavalitsus vanema nõusolekul pakkuda lapsehoiuteenust.

Lastehoiukohta luua on omavalitsustel odavam kui lasteaiakohta, mistõttu annab seadus võimaluse kohatasude langetamiseks ja järjekordade kiiremaks vähendamiseks. Sealjuures jääb lapsevanemale õigus taotleda edaspidi lasteaiakohta ning hiljemalt neljandast eluaastast peab omavalitsus vanemate soovi korral seda lapsele kindlasti ka võimaldama.

Valitsuses heakskiidu saanud õigusakti kohaselt ei tohi lastehoiu vanemapoolne tasu ületada 20 protsenti miinimumpalgast. Kehtiva miinimumpalga 355 euro puhul on see 71 eurot.

Seaduseelnõu järgi peavad ühe pere lapsed saama käia samas lasteaias. Õe või vennaga samas lasteaias käimine soodustab kiiremat kohanemist ning kergendab suuremates linnades elavate mitme lasteaialapsega perede elukorraldust, teatas haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakond.

Lisaks on kavas Euroopa Liidu abiga luua 3200 uut lasteaia- või lapsehoiukohta. Täpsed mahud ja summad selguvad läbirääkimiste käigus – vastavad meetmed on plaanis nii sotsiaalministeeriumil kui ka siseministeeriumil.