"Täna esitasid advokaadid apellatsioonikaebuse ja laevakaitsjate kautsjoni vastu vabastamise taotluse," kinnitas Delfile välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor Maria Belovas.

Belovase sõnul loodavad advokaadid, et kuu aja jooksul määratakse istungi kuupäev, kus arutatakse laevakaitsjate kautsjoni vastu vabastamist.

"Sellest sõltumata töötab välisministeerium ikka edasi ehk siis suhtleme India ametivõimude ja saadikuga, et välja uurida kõik erinevad võimalused, mis puudutavad armuandmist ja ka karistatud isikute üleandmise lepingut," selgitas Belovas ning märkis, et üks asi ei välista teist.

Välisministeerium suhtleb Belovase kinnitusel ka lähedastega ja konsul külastab laevakaitsjaid edasi ning jälgib nende kinnipidamistingimusi, et kas oleks võimalik neid kuidagi parandada ja leevendada.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta oktoobris USA mereturvafirma AdvanFortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

2014. aasta 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 5. aprillil.

Laevakaitsjate süüasja arutamine läbis seejärel mitu kohtuastet. 2015. aasta juuli keskel saatis aga India ülemkohus süüasja arutamiseks tagasi Tuticorini kohtusse, määrates protsessi pikkuseks kuus kuud.

Tamil Nadu osariigi kõrgeim kohus alustas istungeid augustis, süüasja arutati detsembris ja otsus kuulutati välja 11. jaanuaril 2016. Selle enam kui 100-leheküljelise otsusega mõisteti mehed viieks aastaks vangi. Otsus oli ootamatu, kuna laevakaitsjad ja advokaadid uskusid, et otsus tuleb neid soosiv.