Kui eelmise aasta alguses oli eestlaste laenujääk ligi 125 miljardit krooni, siis sel aastal on see 42 protsendi võrra suurem ehk juba üle 177 miljardi krooni. Samal ajal kasvas keskmine laenusumma 182 000 kroonilt 197 000 kroonile, kirjutab Äripäev.

Kuigi endiselt tuleb enamik rahast Tallinna, laenatakse üha enam pealinnast väljaspool. Nii laenasid 2005. aasta alguses tallinlased 81,2 protsenti kogujäägist, selle aasta alguseks langes nende osalus 74,6 protsendile. Samal ajal Tartu laenude jääk peaaegu kolmekordistus 5,4 miljardilt kroonilt 13,8 miljardile.

Hansapanga eluaseme finantseerimise osakonna arendusjuhi Kersti Arro sõnul on toodud jaotus üllatav, sest eluasemelaenud annavad 85% eralaenudest ning Hansapangas on regionaalses jaotuses kahe aastaga toimunud üsna väikesed muudatused.

Nii on Tallinna panus kogumahus vähenenud 69 protsendilt 68-le, Pärnus 7%-lt 5%-le ning Tartus kasvanud 12%-lt 14%-le. “Viimaste aastate märksõnana saab välja tuua keskmiste laenusummade kiirema kasvu väljaspool Tallinna,” lisas Arro.

SEB Eesti Ühispanga jaepanganduse divisjoni direktori Riho Undi sõnul kasvab eraisikute laenamises laenuvõtjate osakaal just väljaspool Harjumaad. “Kui tänases eraisikute laenuportfellis on Harjumaa osakaal 74 protsenti, siis uutest eluasemelaenudest on Harjumaa osakaal vaid 45% lepingute ja 57% mahu arvestuses.