“Meil olid omavahel hoopis teised asjad,” eitas ajalehtedes kinnisvara, vallasvara ja autode tagatisel kiiret laenu lubav Jaan pettust. Tema sõnul on alkohoolikud lihtsalt ahneks läinud, kirjutas SL Õhtuleht.

“Ma olen täitsa läbi, pole magada saanud. Andke andeks, selle murega olen natuke võtnud ka,” vabandas Mare oma lugu rääkides. Kodu eest võitlev 52-aastane naine on olnud poolteist aastat töötu, kuid lootes mehe teenistusele ja sellele, et leiab ka ise tööd, otsis kevadel raha, et maksta korteri üürivõlg, mis oli kasvanud 7000 kroonini. Kuldsest Börsist ja SL Õhtulehest leitud kuulutus: “Anname laenu kinnisvara, vallasvara ja autode tagatisel. Protsent kokkuleppel.” viis ta kokku Jaaniga.

“Ütlesin, et mul pole rohkem vaja kui 7000. Nemad vastu, et alla 25 000 ei anna,” rääkis Mare, et käed löödigi 25 000 peale.

Tagatiseks nõutud, et naine vormistaks koos abikaasaga oma kahetoalise korteri müügilepingu. See Jaan ütles mulle, et ära sabista, kõik paberid on fiktiivsed, ja muidu nemad raha ei laena.”

Nii mindudki 30. aprillil Estonia puiestee notaribüroosse, kus seatud Mare ja tema mehe vastu üle laua istuma 21-aastane Maria, keda esitletud Jaani naisena.

“Notar küsis, kas ta on korterit näinud,” jätkas Mare. “Kus tüdruk kukkus jahvatama, et olen küll ja pretensioone ei ole. Ehkki ta pole käinudki siin.”

Notari silme ja pitseri all pandi allkirjad paberile, mis kinnitavad, et Mare ja ta mees on oma korteri 150 000 krooni eest Mariale müünud ning kohustuvad nädala jooksul välja kolima. Nurga taga lugenud Jaan laenu saajaile kohe 17 500 krooni peo peale.

4. juunil sai ta teatise, milles Põhja-Tallinna valitsuse rahvastikuregistri osakond tunneb huvi tema perekonna uue elukoha vastu, sest neil puudub korteri omaniku luba eluruumide kasutamiseks. 4. juulil on korteri uus omanik selle juba 250.000 krooni eest Prisma Kinnisvaradele edasi müünud.

“Prisma nõuab minult nüüd 250 000 või kui 4. augustiks raha ei maksa, siis paneb korteri 320 000 krooniga müüki,” ahastas Mare.

Prisma Kinnisvarade arendaja Artur Laast selgitab, et paraku on juriidiliselt kõik korras: “Paberite järgi on ta korteri eest 150 000 krooni kätte saanud. Kohtus vastupidist tõestada on praktiliselt võimatu.”

Laastu sõnul ostis Prisma korteri selle ametlikult omanikult ega ole kedagi petnud. “Võib-olla need eelmised?” ei välista ta võimalust, et laenukontori mehed kasutasid asotsiaalsusse kalduja lihtsameelsust ära ja naine sai tõepoolest tüssata.

“Ta võib nõuda kahjutasu nende käest, kes teda tüssasid,” selgitas Laast nentides, et korter on siiski pöördumatult läinud.

“Proovisime neid igatpidi aidata,” rääkis ta, et pakkus korteri asukatest vabanemiseks neile 100 000 krooni maksvat ühetoalist korterit, mille 20 000 krooni suuruse sissemaksu oleks tasunud Prisma.

Laenupakkujad, end Jaani ja Voldemarina tutvustanud, kuid perekonnanime ütlemisest kategooriliselt keeldunud mehed väitsid, et algul küsinud Mare nende käest tõepoolest laenu, kuid siis teinud nad pakkumise, et ostavad korteri ära.

“Pakkusime naeruväärse hinna, aga nad neelasid konksu alla,” rääkis end Voldemariks nimetanu.

“Aga eks nad siis kuulsid, et selle korteri eest võinuks ka rohkem saada ja nüüd väidavad, et neid on petetud,” põhjendas Jaan, kes vormistanud korteriostu oma naise nimele, et seal ise elama hakata. “Maha sai müüdud sellepärast, et läksin naisest lahku,” on ka edasimüük põhjendatud.

Jaan ja Voldemar tunnistasid, et nad teevad laenajatega fiktiivseid ostu-müügilepinguid, kuid sellisel juhul on alati lisaks ka laenuleping, kus kirjas kohustus laenu tagasimaksmisel korter omanikule tagastada. “See on sellepärast, kui laenajad kinni kiiluvad, ma ei viitsi nendega kohtus käia,” rääkis Jaan.

Põhja politseiosakonna komissari Aare Ehandi sõnul on kriminaaltalitus Marelt avalduse saanud: “Esmaspäeval võetakse temaga ühendust ja otsustatakse, kas alustatakse kriminaalmenetlust,” ütles Ehandi.