"Keeleseadus, mis sätestab nõuded eesti keele oskusele, kehtib edasi, samuti kehtivad nõuded keeleoskusele," ütles Ladõnskaja.

Ladõnskaja tõi välja kolm võimalust eesti keele õppeks, mis on praegu kasutusel: internetipõhine iseseisev õpe, tasulised keelekursused, mille edukal lõpetamisel on võimalik saada õppemaks tagasi ning tasuta keelekursused, mille järjekorras on praegu 5000 inimest. Ladõnskaja enda üleskutsele registreerida end tasuta kursustele vastas pea 200 keeleõppe huvilist. "Kui inimene teenib kuus 500 eurot, tal on pere, kulud korterile ja ta tahab ka süüa - kas ta on võimeline välja käima umbes 300 eurot keelekursuste eest?" küsis Ladõnskaja retooriliselt.

Tema sõnul osutab Narva taksojuhtide küsimus laiematele probleemidele lõimumispoliitikas ning eesti keele õpetamises. "Küsimus ei ole mitte selles, et seadused poleks piisavalt ranged, vaid puudub arusaam, kuidas neid saaks ellu viia. Keeleoskus parandab inimeste konkurentsivõimet. Kahjuks praegu, kui Ida-Virumaa inimene õpib praegu ära eesti keele, sõidab ta Tallinnasse või Tartusse ega jää Ida-Virumaale" ütles Ladõnskaja. "Vajame juba ammu kindlat strateegiat spetsiaalselt Ida-Viru piirkonna elavdamiseks."

Ladõnskaja kutsus üles valitsust ja eriti kultuuriministrit vaatama üle Inegratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse MISA eesmärke sarnaselt Arengufondiga ning avaldas toetust Narva kolledži direktori Kristina Kallase ideele rajada Narva Eesti keele maja.

"Sellest saaks eesti keele aktiivse kasutamise ja eesti keele õpetamise kvaliteedi ja kompetentsikeskus Narvas, mis pakub eesti keele õpet ja eestikeelset keskkonda kõikidele Narva elanikele," ütles Ladõnskaja.

Riigikogu muutis möödunud nädalal 67 poolthäälega ühistranspordiseadust ja võttis sellest välja taksojuhtide keeletaset ja selle tõendamist kohustavad sätted.

Riigikogu liikmete Urve Palo ja Deniss Boroditši algatatud ühistranspordiseaduse muutmise seadus (159 SE) kustutab ühistranspordiseadusest ära taksojuhtide keeletaset ja selle tõendamist kohustavad sätted, kuivõrd keelenõudeid taksonduses nagu ka paljudes teistes tegevusvaldkondades reguleerib keeleseadus ja selle alusel vastu võetud Vabariigi Valitsuse määrus. Taksojuhtide keelenõuete täitmise üle jätkab seaduse jõustumisel järelevalve tegemist Keeleinspektsioon. Seadus jõustub Riigi Teatajas avaldamisele järgneval päeval.