Kaitseminister Laar ütles konverentsi avasõnavõtus, et Skandinaaviamaades saadi juba ammu aru, et riiki ja ühiskonda ei suuda sõja eest kaitsta pelgalt relvajõud, vaid see vajab kogu tsiviilsektori kaasamist riigikaitsesse, teatas kaitseministeerium.

„Globaliseerumine on ühendanud kõik riigid ülejäänud maailmaga, kuid muutnud nad samas ka haavatavamaks ning küberrünnakute, terrorismi ja infosõja tõrjumiseks ei piisa kaevikutest ja kaitseliinidest. Selle asemel vajame me 21. sajandi totaalkaitset ehk tõeliselt laiapõhjalist lähenemist julgeolekule, kus kõik valitsusasutused, erasektor ja kodanikuühiskond teeb riigikaitseks koostööd,“ ütles kaitseminister.

Seejuures tõstis Laar esile, et 2010. aasta lõpus kinnitatud Eesti riigikaitse strateegia pöörab ka tähelepanu laiapõhjalisele riigikaitsele. „Sõjalisi, sisejulgeoleku, majanduslikke ja kriitilist infrastruktuuri ohustavaid ohte ning nendele vastumeetmete leidmist tuleb planeerida ühtse tervikuna,“ sõnas kaitseminister Laar.

Selle aasta ABCD (Annual Baltic Conference on Defence) konverentsil räägitakse, kuidas on relvajõudude roll ja sõjapidamine Külma sõja järgses maailmas muutunud; Euroopas toimunud kaitsereformidest ja USA vägede vähendamisest ning sellest, kuidas arendavad väikeriigid oma riigikaitset. Konverentsi korraldavad kaitseministeerium ning Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus.

Konverentsil osalevad mitmed rahvusvahelised julgeolekuspetsialistid, kõrgemad ohvitserid ja riigiametnikud, sealhulgas NATO Brunssumi Ühendväejuhatuse endine ülem erukindral Egon Ramms, NATO Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitja kindral Richard Shirreff, USA Euroopas asuvate õhujõudude ülem kindral Mark A. Welsh, NATO väeplaneerimise osakonna juhataja Frank Boland jt. Eile õhtul toimunud konverentsi vastuvõtul tervitas konverentsil osalejaid ka president Toomas Hendrik Ilves.

Esimene ABCD konverents toimus Kaitseministeeriumi eestvõttel 2006. aastal, et luua võimalus mõttevahetuseks NATO ja Euroopa Liidu julgeoleku- ja kaitsepoliitika teemadel ning tutvustada rahvusvahelisele auditooriumile Balti riikide seisukohti ja huve.