Ta meenutab, et äsja möödus kolm aastat päevast, mil riigikogu nõustus õiguskantsleriga, et olemasoleval kujul riigikogu liikmed ei või kuuluda riigiäriühingute nõukogusse.

„Sellele probleemile on tegelikult juba aastaid tähelepanu juhitud, kuid lahendust on olnud raske leida, kuna mõne erakonna meelest on selline lisateenimise viis igati tore ja vajalik,“ lausus Laar.

Ta peab tõenäoliseks, et ilmselt seetõttu pole riigikogu suutnud endale võetud kohustust vastuolu põhiseadusega lahendada. „See on taasiseseisvumisaja esimene juhtum, kus üks põhiseaduslik institutsioon lihtsalt ignoreerib talle tehtud ettekirjutust,“ rääkis Laar.

Ta meenutab, et õiguskantsler Allar Jõksi võitlus põhiseaduse kaitseks lõppes sellega, et tema taasvalimine ametisse Reformierakonna ja Keskerakonna häältega mäletatavasti tõkestati.

„Kui põhiseadusega vastuolu on jäänud likvideerimata, siis vähemalt on igal saadikul võimalus ise põhiseadust järgida. Seetõttu loobusid Isamaa ja Res Publica saadikud kohtadest riigiäriühingute nõukogudes.“

IRLi esimees kinnitab, et kui sama olukord jätkub ka järgmises riigikogus, teevad IRLi poolt riigikogusse valitavad saadikud sama otsuse.