“Kui maja põleb, pole poliitiliste mängude jaoks ei aega ega võimalust. Klassivõitluse edendamine, streigid ja obstruktsioon parlamendis ei aita Eesti ees seisvate probleemide lahendamisele kaasa, pigem lükkavad nad lahendusi edasi,“ edastas IRL-i pressiesindaja Delfile Laari sõnad.

Tema hinnangul pole juhul, kui soovime, et Eestil aasta lõpuks näpud põhjas poleks, muud võimalust, kui praegu riigikogu ees olevad otsused eelarve tulude ja kulude tasakaalustamiseks heaks kiita — vastasel korral võidetakse küll kohalike valimiste eel populaarsust, kuid seatakse ohtu Eesti tulevik.

Samas avaldati erakonna volikogul muret, kas hetkel arutlusel olevad muudatused, eriti maksude tõus ikkagi viib eelarve kulude ja tulude tasakaalustamisele. Volikogul leiti, et kui eelarve tasakaal satub ohtu, siis tuleb valitsusel kiiremas korras täiendavalt kulusid kokku tõmmata. Volikogul arutati ka 2010. aasta eelarve koostamist, mille juures peeti vajalikuks selle tulude-kulude tasakaalustamiseks mitte keskenduda maksude tõstmisele, vaid kulude kärpimisele.

„Eelarvet võib paberil makse tõstes tasakaalu viia, kuid tegelikkuses võib sel viisil tulude tõstmine aga viia hoopis kulude kasvuni. Majanduse külmutamine maksutõusu kaudu suurendab tööpuudust, mis omakorda leiaks koha eelarve kulupoole kasvavas puudujäägis,“ lausus Laar.

Ta kinnitas, et IRL jaoks pole olemas punaseid jooni, mille arutamiseks eelarve tulude-kulude tasakaalustamiseks keeldutakse. Selliste joonte tõmbamine tõstaks küll kahtlematult erakonna populaarsust, selle tagaajamist ei saa valitsuserakond endale antud olukorras aga lubada.

„Me vajame julgust olukorra tõsidusele otsa vaadata. Meie ees on reaalne võimalus kriisist väljuda, aga ka selle põhja vajuda. Oleme varem suutnud rasketel aegadel teha õigeid otsuseid, miks ei peaks me seda praegu suutma“.