Laar kirjutas oma vastilmunud raamatus “Eesti uus algus”, kuidas kindral Aleksander Einseln ilmus 1993. aastal ühel Vene-suhete pingeaja hilisõhtul täies mundris tema Rahumäe kolmetoalisse ahjuküttega korterisse ja teatas, et andis armeele mobilisatsioonikäsu. Endine kaitseväe juhataja kindral Einseln nimetas seepeale Laari hulluks ja väitis BNS-ile, et midagi sellist pole olnud.

Isamaaliidu esimees Mart Laar ütles neljapäeval BNS-ile, et tema raamatus esitatud lugu ning kindral Einselni külaskäik vastavad tõele.

“Selle kohta on olemas ka arvukalt tunnistajaid. Kui keegi soovib toimunut vaidlustada, siis on tal selleks loomulikult alati võimalus,” sõnas Laar.

Endise peaministri sõnul kirjeldas ta mälestusteraamatus lähiajalugu sellisena, nagu see ka tegelikult oli.

“Seni oleme seda käsitlenud vahel mõnevõrra ilustatult. Nüüd on käes aeg rääkida asjadest nii, nagu need tegelikult toimusid, isegi kui see vahel piinlikkustunnet esile võib kutsuda,” märkis Laar. “Sel kombel saab ka selgemaks, millise tee on Eesti tegelikult viimase kümne aasta jooksul läbi käinud. Kindlasti on igaühel meist — kindlasti ka minul — minevikus olnud seiku, mida on piinlik mäletada. Sellepärast ei peaks aga veel endast välja minema,” lisas opositsioonilise Isamaaliidu esimees.

Laar soovis kindral Einselnile “rahulikku meelt ning head tuju, sest kurjust ja tigedust on tänases Eesti poliitikas niigi palju”.

Laar kirjeldas oma hiljuti ilmunud mälestusteraamatus, kuidas kindral Aleksander Einseln teatas vägede lahinguvalmidusse viimisest idapiiril ja mobilisatsioonikäsu andmisest.

“Ajasime lapsed voodisse ja palusime kindralit edasi,” kirjutas Laar. Tema andmeil oli Einseln juba hoolitsenud korralduse eest, mille alusel asusid Kaitseliit ja piirivalve Narva jõe ääres kaevikuid kaevama. Kui Laar nõudis käskude viivitamatut tühistamist, tõmbunud kindral aga näost valgeks ja lahkunud.

“Narva jõele käsutati ka pool Eesti laevastikku ehk piirivalvekaater ning kogu lennuvägi ehk kaks lennukit. Üks neist jõudis isegi Narva jõe kohal luurelennu teostada,” kirjutas endine peaminister mälestusteraamatus.

Einseln teatas BNS-ile, et tegemist on väljamõeldisega.

“Tõukejõud, mille mõjul nii suure rumalusega avalikkuse ette tullakse, saab olla ainult üks — vaimse tervise tõsine häire,” märkis erukindral. Ta lisas, et raamatu autor “peab olema hulluks läinud”.

Einseln lisas, et kuna ta ei kuulu Mart Laari publitsisti-, ajaloolase- ja poliitikutalendi austajate hulka ning pole seepärast Laari mälestusteraamatut lugenud, luges ta kõnealust seika raamatu ülevaateloo avaldanud Postimehest.