“Eestil seisavad ees rasked ajad, ütles aprillimässu üks “kangelasi” Dmitri Linter vaba mehena kohtusaalist välja jalutades. Ning see on ilmselt esimene kord, kui pean tema arvamusega ühinema: Eestil seisavad selle kohtuotsuse järel tõepoolest ees rasked ajad,” kirjutab Laar oma blogis.

“Marju Lauristin on juba juhtinud tähelepanu tõigale, et majandusliku olukorra halvenedes võib sedalaadi kohtuotsus viia äärmusliikumiste märkimisväärsele tugevenemisele ning uute konfliktide puhkemisele. Sest just karistamatuse tunne on see, mis äärmusi tagant tõukab. Kahju on sündinud, kui kohtuotsus ka edasi kaevatakse ning teises astmes tühistatakse, toob see kaasa uue massiivse rünnaku Eesti vastu, sest siis süüdistatakse Eesti võime kohtupidamise mõjutamises,” selgitab IRLi esimees.

“Eesti kohtusüsteem on vaba ja sõltumatu — ja peab seda olema. Ma ei taha seda süüdistada ega mõjutada. Ometi pean Eesti Vabariigi kodanikuna tunnistama, et see, et nimetatud seltskond kohtusaalist vabana minema jalutab, solvab minu arusaama õigusest ja õiglusest küll tugevalt,” leiab Laar. “Mida veel peab siis Eestis tegema, et kohtus karistatud saada? Kui poole Tallinna kesklinna rüüstamisest ei piisanud, kas peab siis kogu linnale tule otsa panema?

“Peale pronksiööd tehti suuri sõnu sellest, kuidas selle süüdlasi karistatakse seaduse kogu karmusega. Praeguseks on sellest otsusest juba üsna kaugele kaldutud. Ning nii tundub mulle, et kuskil on keegi kõvasti puusse pannud. Ja ma tahan väga teada, kes see on,” küsib endine peaminister.

“Kui kohtusse on esitatud ebakvaliteetne ja vahest isegi valesti esitatud süüdistus, siis on keegi oma tööd halvasti teinud,” nendib Laar. “Oli ju selge, et tegemist on Eestile laiemat tähendust ja rahvusvahelist mõõdet omava protsessiga, miks siis juhtus nii, et kohus oli sunnitud õigeksmõistva otsuse tegema? Ja palun ärge rääkige mulle, et tegemist taas “patsiga poisiga”.”.