Kirjakirjutajad väljendasid oma sügavat muret transatlantilise suhte tuleviku ja kvaliteedi pärast. Piirkonna suhted USA-ga on olnud sedavõrd lähedased, et paljude arvates on Kesk- ja Ida-Euroopa maade transatlantiline orientatsioon iseenesestmõistetav ning pärast NATO ja ELi laienemist saabunud stabiilsus ja õitseng on määratud kestma igavesti, seisab läkituses. „Kuid see eeldus on ennatlik,“ leiavad allakirjutanud.

Ka juhivad allakirjutanud USA presidendi tähelepanu sellele, et NATO näib olevat nõrgemaks muutunud ning väidavad, et Venemaa on oma tegevuses ühendanud revisionistliku 19. sajandi poliitika 21. sajandi taktika ja meetoditega.

Kirjas avaldatatkse veendumust, et Ameerika Ühendriigid vajavad ka tänapäeval Euroopat sama palju kui Euroopa Ameerika Ühendriike ning oodatakse NATO kui USA ja Euroopa vahelise tähtsaima turvalüli uuestisündi ning soovitatakse, et NATO liikmesriigid peaksid Moskvaga ühtselt koordineeritud dialoogi.

Kirjale kirjutasid teiste seas alla ka Leedu endine president Valdas Adamkus, Tšehhi endine president Vaclav Havel, Slovakkia endine president Michal Kovac, Läti endine president Vaira Vike-Freiberga ja Poola endine president Lech Walesa.

Avaliku kirja aluseks sai mõttekoja US German Marshall Fund juhtimisel valminud mõttepaber, mille autoriteks olid kuus Kesk- ja Ida-Euroopa poliitikaeksperti.

Kirja täisversiooni võib lugeda rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse kodulehelt.