Ta toonitas, et 1941. aastal Eesti vabaduse eest võidelnud metsavennad maksid meeleheitlikus võitluses Nõukogude hävituspataljoni vastu ränka hinda. „See võitlus polnud asjatu, sest tänu sellele saame täna siin seista vabade inimestena vabas Eestis,“ lausus Laar kaitseministeeriumi teatel.

Kaitseministri hinnangul on saatuslikult oluline, et Eesti inimesed valisid võitluse, mitte hääletu alistumise tee. „Nüüd me teame, et võitluseta ei ole vabadust ning ka täna astub Eesti vastu igale rünnakule, sest see ongi meie vabaduse hind,“ kinnitas Laar.

Kaitseminister tänas eraldi ka täna lahingu aastapäeval kohal viibinud Juta Zahharovat ja Leonida Rebast, kes 70 aastat tagasi toimunud lahingus ravisid nii metsavendade kui hävituspataljoni poolel viga saanud võitlejaid.

1941. aasta 3. juulil kukutasid Kilingi-Nõmme ja Mõisaküla kaitseliitlased mõlemas linnas Nõukogude võimu. Päev hiljem saatsid Nõukogude okupatsioonivõimud endist olukorda taastama Pärnu hävituspataljoni üksuse. 4. juuli pärastlõunal Kilingi-Nõmmest kilomeetri kaugusel toimunud Liivamäe lahingus lõid kaitseliitlased hävituspataljoni üksuse puruks, tappes 68 hävituspataljonlast.