"Välispoliitika ainus vorm pole riiklikud läbirääkimised, selleks on ka praktiline majanduskoostöö. Eesti vajab investeeringuid, selleks, et uusi töökohti luua. Siin saab Eesti välispoliitika tõhusalt kaasa aidata," ütles Laar.

Ta tuletas meelde, kuidas minister Juhan Partsi ning Stockholmi Eesti saatkonna heas koostöös õnnestus Eestisse tuua Ericssoni 4G telefonide tootmine.

„Majandussuhete arendamise peaks meie välispoliitikasse suurte tähtedega sisse kirjutama - ja seda mitte ainult arenevatel, vaid ka traditsioonilistel turgudel," leidis Laar.

Ta pakkus välja, et majandusalase ettevalmistamise peaksid saama mitte ainult majandusatašeed, vaid ka teised diplomaadid. Laar nõustus arvamusega, et diplomaadid seisavad siin tihti keerukate probleemide eest, sest diplomaat saab praegu sekkuda vaid juhul, kui mõnda firmat välisriigi poolt diskrimineeritakse.

"Ma usun, et see on liiga formaalne lähenemine, sest välismaised diplomaadid Eestis kiidavad häbenemata oma firmasid, seda eriti meie riigihangete puhul. Ka meie peame erilist tähelepanu pöörama just teiste riikide hangetele,“ lausus Laar.

Ta ütles, et loomulikult pole diplomaadid tootetutvustajad, aga kui Eesti firma kuskil konkureerib, pole palju teda ka riigi poolt toetada.

„Eestil pole mõtet olla naiivne, et teised riigid teisiti toimivad. Oma rahvuslike huvide eest tuleb seista, seda ka välispoliitikas,“ lausus Laar.