"Mart Nutt tegi äsja ettepaneku anda valija häälele suurem kaal, kaotades võimaluse, et riigikogusse pääseb kandidaat tänu üleriigilisele nimekirjale väiksema häälte arvuga, kui temast nimekirjas tagapool olev kandidaat," meenutas Laar.

Laari sõnul ei tee erakond endale illusioone, et selle läbiviimine saab olema kerge. "IRL-il kulus aastaid parlamendi enamuse veenmiseks europarlamendi valimistel avatud nimekirjade kehtestamiseks, lõpuks sai see aga tehtud," lausus Laar.

IRL-i esimees usub, et nii läheb see ka avatud nimekirjaga riigikogu valimistel. "Vastuväited sellele süsteemile on teada. Väidetakse, et inimesed valiksid sel juhul riigikogusse tühikargajad. Mina ei arva, et valijad oleksid rumalad. Seetõttu ei karda ma ka avatud nimekirju. Ükskord tehakse need ära niikuinii."

IRL-i ettepanek on muuta valimissüsteemi, avades üleriigilised nimekirjad järgmiselt:

1. Järjestada erakonna valimisnimekirja kantud isikud vastavalt saadud häälte arvule, arvestades valimisringkonna suurust.

2. Järjestada kandidaadid tähestikuliselt nii valimisringkonna kui ka üleriigilises nimekirjas. See võrdsustaks „esinumbrid” ja teised kandidaadid.

3. Kaotada valimistulemuste arvestamisel d’Hondti astendaja. See arvestaks õiglasemalt valija antud häält ja kaotaks parima tulemuse saanud nimekirja preemiamandaadid.

4. Seada valimiskulutustele lagi, et vähendada raha mõju valimistulemustele.

Niisugustel muudatustel oleks IRL-i arvates valimistel järgmine mõju:

1. Võimalus, et riigikoguse pääseb kandidaat tänu üleriigilisele nimekirjale väiksema häälte arvuga kui temast tagapool olev kandidaat, kaob. See suurendab valija hääle kaalu valimistel.

2. Väheneb erakonna juhtkonna võimalus sokutada riigikogusse käsutäitjaid, kellel avalikkuses on väike toetus.

3. Vähendab võimalusi välismaistel mõjuagentidel ja äriringkondadel määrata valimisnimekirja.

4. Paraneb kõigi erakondade sisekliima, kuna jääb ära närvesööv kemplemine ja sõpruskondade võitlus kõrge koha eest valimisnimekirjas.