Prefektuuri pearaamatupidaja Tiina Metsalu tunnistati ametialases lohakuses kahtlustatavaks kümmekond päeva tagasi, kui ta käis kapos ülekuulamisel, kirjutas Eesti Päevaleht.

Kogenud raamatupidaja süü võib seisneda selles, et ta võimaldas prefektuuril võtta riigihanke seadust eirates rendile prefekti ametiauto Audi Allroad, mille eest tuli aastas tasuda üle 170.000 krooni.

Kuigi 7788-kroonise kuumakse puhul tuli aastas sõiduki eest välja käia 93.000 krooni, mis jäi alla riigihankeks kohustava 100.000 krooni piiri, jäi arvestamata sõiduki rentimise 80.000-kroonine sissemakse.

See valearvestus tõigi kaasa kriminaalasja algatamise.

Ajaleht kirjutas, et Laanet ise käis kapos ülekuulamisel ligi kolm nädalat tagasi.

Varem on ta ajakirjandusele öelnud, et ei näe endal süüd, sest auto rentimiseks andis loa politseiameti juhtkond. Politseiamet tõrjub süüdistusi väitega, et luba anti auto rentimistaotlusele, mitte seaduserikkumiseks.

Kaitsepolitsei komissari Henno Kuurmann loodab uurija selgusele jõuda, kas asjal on perspektiivi kohtusse jõuda.

“Uurijad peaksid oma seisukoha tehingute õiguspärasuse ja ametnike tegevuse osas andma aprilli jooksul,” ütles Kuurmann.

“Kuna uurimine pole veel oma lõplikku hinnangut nende tehingute osas andnud, ei tahaks praegu hakata spekuleerima selle üle, kas rentimise otsustanud ja sellele oma kooskõlastuse andnud ametnikke on alust mõnes ametialases kuriteos süüdistada või mitte,” lisas ta-

Skandaal Laaneti üle 800.000-kroonise ametiauto ümber puhkes aasta alguses. Prefekt põhjendas uhke ametiauto soetamist ülisoodsa rendihinnaga — rendifirma sai Audi tehasest spetsiaalselt Tallinna prefektile soetatud auto 600.000 krooniga.

Varsti pärast skandaali avalikuks tulekut loobus Laanet uhkest ametiautost ja kasutab praegu Saab 9-5, mille rentimisel nägi sisejuurdluse korraldanud politseiamet samuti rikkumisi.