Erukindrali ja riigikogu riigikaitsekomisjoni liikme Ants Laaneotsa kinnitusel lendavad teadmata päritoluga droonid tihti mööda piiri.

"Ka piiritsoonis väeosade lähedal on täheldatud droonide lendamist. Kes neid lennutab – eestlased või keegi teine -, seda peab kapo käest küsima. Selliseid nähtuseid on küll ja seda kinnitas ka meie Setumaal käik nädalapäevad tagasi, kui kohalikud elanikud rääkisid, et piiritsoonis lendab väga tihti droone. Kas nad tulevad üle või mitte, vaevalt, et väikestel kõrgustel seda radariga näeb," rääkis Laaneots.

"Ka väeosadest on tulnud signaale, et imelikud droonid lendavad. Kui mina oleks kaitseväe juhataja, oleks ma käskinud need alla lasta. Selleks ei ole palju vaja, vaid korralikke snaiperpüsse. Siis näeks kohe, kes nad on ja kust nad pärit on," sõnas Laaneots.

Kaitsepolitsei esitas portaali väitel raporti NATO-le seoses alliansi mullu 20. - 27. aprillini Eestis peetud erioperatsioonide väejuhatuse õppusega Trident Jaguar, kus võeti tarvitusele täiendavad kaitsemeetmed.

"Viimasel kahel päeval, sh 22. aprillil, registreeriti droonide tungimine õppusteala kohale Ämari lennuväebaasist kagus, samuti ka üle Eesti sõjaväebaasi riigi kaguosas," seisab raportis.

Raporti kohaselt andis toonane kaitseminister Sven Mikser korralduse tulistada alla kõik droonid, mis ilmuvad Ämari ja Eametsa lennuväebaaside kohale. Dokument toob välja ühe intsidendi vahetult pärast korralduse andmist, mil Ämari lennuväebaasi lähedal tulistati ühe luuredrooni pihta 55 lasku. Mehitamata õhusõidukit ei õnnestunud alla tuua. "Droon lahkus edukalt piirkonnast."

Mikser keeldus usutluses AldriMerile korralduse andmist kinnitamast.

Aldrimer kirjutab, et Mikseri kinnitusel on droone tõepoolest sõjaväebaaside kohal lendamas nähtud, kuid senini ei ole suudetud kindlaks teha, kellele need kuulusid.