Laaneots rääkis intervjuus "Aktuaalsele kaamerale", et Venemaa on praegu täitmas oma uue doktriini järgset ülesannet ehk on püüab taastada kontrolli postnõukogude ruumi üle. Ilmselt hellitab Moskva seda lootust ka Baltimaade osas, vahendab ERR Uudised Laaneotsa sõnu.

Erukindral märkis, et Venemaa teab hästi, et NATO tuleb meile appi ja kui praegu vaadata Venemaa laevastiku manöövreid Läänemerel, siis võib öelda, et nad on praegu reformistaadiumis, sest vajavad juurde kümmekond pealveelaeva ning üle 70 sõjalennuki.

Samuti mõistavad venelased, et kerge on läbi lõigata maismaaühendust Baltimaade ja Lääne-Euroopa vahel, kuid kogu vägede juurdevool tuleks siia üle Läänemere. Selle tõttu pannakse suurt rõhku Balti laevastiku arendamisele.

"Praegu ongi võibolla selline periood, kus nad mängivad läbi mingisuguseid plaane," arvas Laaneots.

Mis puudutab Vene allveelaevade liikumist Rootsi skäärides, siis seda on varemgi toimunud, meenutas Laaneots.

Laaneots leiab, et Rootsi peab toimunud intsidentidest tõsised järeldused tegema. "Ma arvan, et rootslased peaksid tugevasti mõtlema Gotlandi kaitse tugevdamisele. Need kaks hävituslennukit, mis seal praegu on, ei ole veel mingisugune sõjaline võimekus," arvas erukindral.

Ta lisas, et soomlased on mures ja tegutsevad selles liinis tõsiselt.