"Reservpataljoni teenistusse kutsumine ja formeerimine oli sujuv," ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots pressiesindaja teatel. "Pataljoni juhtkonna vabatahtlikult moodustanud Eesti Reservohvitseride Kogu liikmete kaitsetahe väärib tunnustamist ja kõigile Eesti kodanikele eeskujuks toomist."

5. septembril alanud õppekogunemise eesmärgiks oli alal hoida ja kontrollida sõjaaja jalaväepataljoni valmisolekut ning lahinguvõimet.

Õppekogunemise esimese faasi korraldas Põhja kaitseringkond reservohvitseridele selle aasta kevadel. Õppekogunemise Põhjanael 01 teises faasis harjutasid ohvitserid ja allohvitserid koos juhtimisprotseduure, viimasel nädalal liitus õppekogunemisega reakoosseis. Formeeritud pataljon liikus paiknemisalale Kaitseväe Keskpolügoonil, kus viidi läbi kõigi erialade väljaõpe ja koostegevusharjutus.

"Äsja oskusi värskendanud reservpataljon on tõhus ja organiseeritud üksus, mida riik saaks kasutada lisaks sõjaaja ülesannetele ka mittesõjalistel puhkudel, näiteks loodusõnnetuste likvideerimiseks,“ ütles kokku harjutanud reservpataljoni ülem major Toomas Väli. "Reservväelased olid motiveeritud, ajateenistuses õpitu tuli paari-kolme päevaga meelde, allüksused toimisid."

Major Väli sõnul olid küll enamik õppekogunemisel osalenutest läbinud ajateenistuse 2005.aastal, kuid reservväelaste seas oli ka kunagises Nõukogude armees aega teeninud mehi. „Keskealised reservväelased ei jäänud kuidagi alla hiljuti ajateenistuse lõpetanutele,“ ütles major Väli.

Pioneeriallüksus viis läbi lõhke- ja demineerimisharjutused, reservtulejuhid harjutasid Kaitseväe keskpolügoonil tulejuhtimist koos Suurtükiväepataljoniga.

Õppekogunemise laskeõppe käigus tulistasid reservväelased kõigist jalaväepataljoni relvastuses olevatest relvadest, kaasa arvatud 81-mm ja 120-mm miinipildujatest ning tankitõrjeraketisüsteemist Milan. Õppelahinguga tõrjus reservpataljon tinglikku vastast mängiva sõjaväepolitsei allüksuse rünnakuid.

Reservpataljoni allüksuseid toetasid väljaõppe läbiviimisel instruktorid kaitseringkondadest ja kaitseliidust.