Laaneots viitas pärast neljapäeval pealinnas Kabulis toimunud kohtumist rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude (COMISAF) ülema kindral John Alleniga, et NATO vägede roll Afganistanis muutub üha rohkem lahingulisest mentorlikuks ja instruktorite-põhiseks.

"Ilmselt on ka meie kaugem väljavaade tulevikus see, et kui Eestis langetatakse poliitiline otsus selle kasuks, et me jätkame Afganistanis, siis tuleb meil mitte varem kui paari aasta pärast võib-olla ümber korraldada oma üksused nii, et neis oleks rohkem väljaõppega tegelevaid instruktoreid," ütles Laaneots BNS-ile antud usutluses.

Laaneotsa sõnul käib Afganistanis praegu protsess, mis peab selgitama välja need provintsid, kus olukord võimaldab julgeolekutagamise üle anda kohalikele jõududele. Kaitseväe juhataja viitas Allenilt saadud teabele, et liitlased tahavad sel aastal anda pooled provintsid üle Afganistani julgeolekujõududele.

"Kusjuures teatud piirkonnad asuvad ka Lõuna-Afganistanis. Esialgu ei puuduta see, kahju küll, Helmandi provintsi (kus tegutsevad Eesti kaitseväe põhijõud – BNS), mis on selles nimekirjas veel kinnitamata," rääkis Laaneots. "Julgeolekujõududele üleantavad piirkonnad peab kinnitama Afganistani president ja see hindamisprotsess koostöös liitlasvägedega veel käib. Helmand ei ole praegu selles nimekirjas."

Kaitseväe juhataja sõnul tugineb Eesti seisukoht Briti ja USA kõrgema sõjaväe juhtkonna nägemusele, mille kohaselt jätkab Eesti järgmisel aastal oma missiooni Helmandis senisel viisil ja senise struktuuriga. "Talibani tegevus ja julgeolekuolukord Afganistanis on praegu väga ebaühtlane. Põhja-Afganistanis on mitmed juba pikalt rahulikud olnud piirkonnad, ka Kesk-Afganistanis ja Edela-Afganistanis on rahulikum. Helmand ei kuulu nende provintside hulka," lausus ta.

Laaneots ei välistanud, et praegune NATO juhitav operatsioon Afganistanis võib lõppeda ja liitlased lähevad üle mingisugusele rahvusvahelisele formaadile. "See, et siin välismaine sõjaline juuresolek jätkub, selles pole mingit kahtlust," kinnitas Laaneots BNS-ile.

Laaneotsa saadavad visiidil Afganistani maaväe ülem kolonel Indrek Sirel, kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran ja Scoutspataljoni ülem kolonelleitnant Vahur Karus.

BNS-i ajakirjaniku visiidile Afganistani aitas kaasa Eesti kaitsevägi.