Aastafoorumi avavad oma sõnavõttudega Eesti peaminister Jüri Ratas, Läti peaminister Māris Kučinskis, Leedu peaminister Saulius Skvernelis, Poola peaminister Mateusz Morawiecki ja Euroopa Komisjoni volinik Corina Cretu.

Aastafoorumil esinevad veel välisminister Sven Mikser, keskkonnaminister Siim Kiisler, Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip, Poola asevälisminister Konrad Szymański, Euroopa Investeerimispanga asepresident Alexander Stubb, ja Läänemere merekeskkonna kaitse komisjoni (HELCOM) tegevdirektor Monika Stankiewicz.

„Läänemere strateegia aastafoorumil otsitakse lahendusi, kuidas lahendada Läänemere keskkonnaprobleeme, ühendada Läänemere piirkonda ja suurendada selle heaolu. Valitsused teevad koostööd selle nimel, et edendada majandust ning peatada bioloogilise mitmekesisuse vähenemine Läänemeres ja taastada kahjustatud ökosüsteemid,“ sõnas Välisministeeriumi Euroopa osakonna nõunik Eva-Maria Liimets.

Lisaks tutvustatakse aastafoorumil uuringut „Euroopa Liidu Läänemere strateegia pärast 2020“, mis analüüsib Läänemere strateegia võrgustike ja projektide tööd ja tulemuslikkust ning juhiseid, milline peaks strateegia järgneval kümnel aastal olema.

Aastafoorum jaotub kolmeks suuremaks plenaardiskussiooniks ning täiendavalt toimub 21 temaatilist seminari strateegia võtmevaldkondades, mille fookuses on Läänemere regiooni puudutavad aktuaalsed teemad - näiteks merekeskkonna kaitse, ohutus, energia- ja transpordisektor ning piirkonna digiareng. Nii diskussioone kui ka seminare viivad läbi erinevad oma ala spetsialistid.

Aastafoorumit avaval plenaardiskussioonil arutatakse, kuidas suudavad Euroopa Liidu ühtekuuluvuspoliitika ja Läänemere strateegia kohaneda tuleviku väljakutsetega. Üks vestlusringi osalejatest on Soome endine peaminister ja praegune Euroopa Investeerimispanga asepresident Alexander Stubb, kes on koos Toomas Hendrik Ilvesega üks Läänemere strateegia algatajatest. Ülejäänud kaks keskenduvad Läänemere regiooni ühtsele digiarengule ja merekeskkonnale.

Aastafoorumil toimuvad seminarid võimaldavad osalejatel teemadega lähemalt tutvuda. Näiteks keskkonnaga seotud seminaridel käsitletakse mereprügi probleemi Läänemeres ning arutatakse, kuidas vähendada merre sattuva plastiku hulka. Teised keskkonna teemalised seminarid keskenduvad jätkusuutliku mereliikluse võimalustele ja innovatiivsetele lahendustele vähendamaks merevee liigtoitelisust ja sellest tingitud vetikate vohamist.

Läänemere strateegia on Euroopa Liidu esimene makroregionaalne strateegia, millel on kolm eesmärki: kaitsta Läänemerd, ühendada regiooni ja suurendada heaolu. Strateegia puudutab 80 miljonit inimest ehk 17 protsenti EL-i elanikkonnast ja kaheksat EL-i riiki – Eesti, Läti, Leedu, Poola, Rootsi, Soome, Taani ja Saksamaa.

Aastafoorumit korraldavad välisministeerium ja Balti Arengufoorum, tehes koostööd Keskkonnaministeeriumi, Euroopa Komisjoni ja teiste partneritega. Aastafoorum on kaasfinantseeritud Euroopa Regionaalarengu Fondi programmist “Interreg – Baltic Sea Region“.