Lätis, Leedus ja Poolas toimuval õppusel Steadfast Jazz 2013 harjutavad NATO reageerimisjõud tegutsemist kollektiivkaitse rakendumise korral. Tegu on suurima NATO kollektiivkaitseõppusega pärast Balti riikide alliansiga liitumist, teatas kaitseministeerium.

Kaitseminister Urmas Reinsalu rõhutas täna Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumisel peetud sõnavõtus, et ehkki õppust ei viida läbi Eesti pinnal, on selle tähtsus meie jaoks väga suur.

„Sellel õppusel harjutatakse Eesti kaitsmist olukorras, kus oleme sattunud rünnaku ohvriks ning käivitatud on NATO alusleppe artikkel viis. See annab võimaluse testida kollektiivkaitset ning aitab NATOl valmistuda kõikideks võimalikeks olukordadeks kõigis NATO piirkondades,“ lausus kaitseminister.

Reinsalu sõnul on õppuse ettevalmistamise protsessi kaasatud nii erinevad NATO institutsioonid kui liitlaste staabid. See tähendab, et teadmine Eesti julgeolekumuredest NATOs on täna palju parem kui veel mõned aastad tagasi.

„Samuti aitab õppus NATOs palju paremini hinnata seda, kuidas kriisiolukorras toimiksid Eesti siseriiklikud protsessid, kuna õppuse ettevalmistamisse kaasatakse lisaks Kaitseministeeriumile ja Kaitseväele ka teisi riigiasutusi,“ ütles kaitseminister.

Õppusel osalevate NATO vägede täpne hulk selgub kevade jooksul, Eesti plaanib panustada jalaväekompaniiga ning lisaks staabiohvitseride ja tsiviilametnikega staabiõppusel.

NATO kaitseministrite tänasel kohtumisel räägiti ka järgnevatel aastatel toimuvatest õppustest, et hoida liitlaste koostegutsemisvõimet pärast Afganistani-missiooni lõppemist.

Liitlased seadsid eesmärgiks, et 2015. aastal korraldatakse ulatuslik NATO ühendõppus. Samuti kinnitati, et NATO peab läbi õppuste valmistuma kõikideks võimalikeks ohtudeks ja artikkel viie käivitumiseks.

Samuti andis kaitseminister Reinsalu täna Brüsselis üle Kaitseministeeriumi kolmanda klassi teeneteristi NATO pikaajalistele ametnikele Gordon Monaghanile ja Frank Bolandile, kes on kaasa aidanud Eesti lõimumisele NATOga ja seisnud NATO kollektiivkaitsevõime tugevdamise eest.