"Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede ülemad on omavahel regulaarselt kohtunud juba pea 20 aastat. Soome ja Rootsi kolleegid osalesid esimest korda ning mõlemale oli see ka esimeseks korraks külastada Ämari lennubaasi," ütles Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien.

"Leidsime ühiselt, et selline koordinatsioon on väga vajalik turvalisema õhuruumi tagamiseks piirkonnas ning koostöö süvendamiseks."

Külalisted tuvusid Eesti õhuväe, Ämari lennubaasi, õhuturbe rotatsiooni Hispaania üksuse ning Eesti ja USA õhuväe väliõppuse käiguga. Peamisteks nõupidamisteemadeks olid ühisõppuste korraldamine ning koostöö väljaõppe valdkonnas. Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede ülemad arutasid ka kolmepoolseid koostööküsimusi, eelkõige ühise õhuseiresüsteemi BALTNETi arengut ning üksteise õhuruumi kasutamist õppustel.

Kohtumisel osalesid Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien, Läti õhuväe ülem kolonel Aivars Mežors, Leedu õhuväe ülem kolonel Audronis Navickas, Rootsi õhuväe ülem kindralmajor Micael Bydén ning Soome õhuväe ülem kindralmajor Kim Jäämeri.

BALTNET on Eesti, Läti ja Leedu ühine õhuseiresüsteem, mille rajamist alustati möödunud sajandi viimastel aastatel. Balti riikide ühinemisel NATOga 2004. aastal lülitati BALTNET NATO integreeritud õhu- ja raketikaitse süsteemi. Seega on BALTNET suure NATO süsteemi üks orgaanilisi ja lahutamatuid allsüsteeme.