Läänemaa 47 veevärgist 24 laseb kraanidesse vett, milles on liiga palju rauda või fluori, kirjutab Lääne Elu.

Kohaliku tervisekaitseinspektsiooni juhi Lea Kiisi sõnul vastab kogu Läänemaa joogivesi nõuetele vaid mikrobioloogiliste näitajate poolest ehk siis baktereid on vees vähe.

13 veevärgi, sh Haapsalu joogivees oli liiga suur rauasisaldus. Raud on indikaatornäitaja, mis ei kahjusta otseselt tervist, kuid on ebameeldiv. „Suur rauasisaldus võib rikkuda seadmeid, muuta vee sogaseks ja pesu mustaks,” tõi Kiis näiteks.

11 Läänemaa veevärgi vesi sisaldab liiga palju fluori. See aga on kindlasti tervisele kahjulik. Kui fluori on vees liiga vähe, soodustab see kaariest, kui liiga palju, siis hambaemaili ja hambaluu haigust fluoroosi. Isegi luud muutuvad liigsest fluorist hapramaks.

„Läänemaa probleem on kindlasti liigne fluor. Eriti Lõuna–Läänemaal on selle sisaldus põhjavees suur,” ütles Lea Kiis, kelle sõnul võib fluor suurtes kogustes pidurdada lapse vaimset arengut.

Suuremale osale viletsa joogiveega paikadest saab lahenduseks Matsalu vesikonna europrojekt, mille osana rekonstrueeritakse veevärk kõigis valdades peale Nõva.