"Isiklikud tööalased kokkupuuted on mulle andnud kindluse, et Elmar on PPA juhina hea valik. Mul on hea meel, et PPA juht tuleb süsteemist seest," ütles Küüt pressiesindaja vahendusel BNS-ile.

Tema sõnul tagab PPA süsteemi seest tulev uus juht järjepidevuse ning mõjub ka organisatsioonile motiveerivalt ning kindlust andvalt, et organisatsioonis on see potentsiaal olemas, kust ka juhtide järelkasv tuleb.

Siseminister Ken-Marti Vaher teatas esmaspäeval, et esitab PPA peadirektori ametikohale praeguse Põhja prefekti Elmar Vaheri. „Olen teinud valiku Elmar Vaheri kasuks, kes on kaheksa aasta jooksul keskkriminaalpolitseis ja Põhja prefektuuris näidanud ennast tugeva juhina. Politsei- ja piirivalveameti juhilt eeldan, et ta on eestvedaja, meeskonnaehitaja ja tulemustele keskendunud. Usun, et Elmar Vaher on tippjuht, kes oma isikuomadustelt sobib juhtima ja korrastama politsei- ja piirivalveameti kui suurima avaliku sektori organisatsiooni tööd,“ ütles Ken-Marti Vaher esmaspäeval.

Elmar Vaher on sündinud 1975. aastal, lõpetanud politsei eriala Paikuse politseikoolis ja sisekaitseakadeemias. Praegu õpib ta Tallinna ülikooli õigusakadeemia magistriõppes. Varasemalt on Vaher töötanud erinevatel ametikohtadel politseis, sealhulgas 2005-2008 keskkriminaalpolitsei juhina ja alates 2008. aastast Põhja prefektina.

Siseministeeriumi komisjon otsustas 22. veebruaril soovitada politsei- ja piirivalveameti (PPA) uueks juhiks praegust justiitsministeeriumi asekantslerit Priit Kama, kelle kandidatuur pälvis laialdast vastuseisu. PPA peadirektori valimisprotsessi kritiseerisid ajakirjanduses ka endised siseministrid Ain Seppik, Toomas Varek ja Kalle Laanet ning endine politseijuht Andres Anvelt. Riigikogu õiguskomisjoni kuuluvad Laanet ja Anvelt olid selgelt Kama kandidatuuri vastu.

Reformierakonna esimees ja peaminister Andrus Ansip soovitas Vaheril lisaks Priit Kamale politsei ja piirivalveameti juhi kohale veel kandidaate otsida. 11. märtsil otsustas siseminister Ken-Marti Vaher, et ei esita Kama kandidatuuri politsei- ja piirivalveameti juhiks, kuna Kama kandidatuuril puudus vajalik poliitiline toetus.

Politsei- ja piirivalveameti senine juht Raivo Küüt otsustas tagasi astuda eelmisel aastal, põhjuseks segadused Ida-Virumaal kasutatud taatlemata kiirusmõõdikud ja nende alusel määratud ebaseaduslikud trahvid.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori nimetab siseministri ettepanekul viieks aastaks ametisse valitsus, kuulates ära riigikogu õiguskomisjoni arvamuse.