"Juba vastamise aktiivsus peegeldab seda, et eksaminandid olid pigem rahuolematud," kommenteeris küsitlusaktiivsust Õpilasliidu aseesimees Liina Hirv. "Olles ka ise eksami läbinud, saan omast kogemusest öelda, et jah, teemade valik oleks pidanud olema laiem."

Hirve sõnul on tekkinud keeruline olukord – kurdatakse, et kirjanditest kumab läbi mõttelamedus, samas antakse eksami kirjandile nii üldised teemad ja raamitlevad küsimused, et originaalsustega suudavadki välja tulla vaid väga hea mõttelennuga eksaminandid.

Olulise probleemina tuli küsitlusest välja ka kahe erilaadi ülesande järjest tegemine. Nii mõnigi vastanu oli kirjutanud, et oleks vajalik pausi kahe ülesande vahele või tuleks üle minna Soome süsteemile, kus eksami erinevad osad tehakse erinevatel päevadel.

Eesti Õpilasesinduste Liit viib läbi samalaadsed küsitlused pärast iga riigieksamit eesmärgiga koguda abiturientide hulgast sisendit eksamikorralduse parandamiseks.

"Taolised küsitlused tuleb kindlasti uuesti läbi viia ka siis, kui tänased kümnendikud teevad eksameid uue korralduse järgi," kinnitas Hirv, "vaid nii saame hinnata võimalikult objektiivselt meie eksamisüsteemi efektiivsust ja riigieksamite õigustatust."